21. septembar 2017.21. sep 2017.
SMEH JE NAJBOLjI LEK
ODRŽANA 49. ČIVIJADA I 10. JUBiLaRNI ČIVIJAŠKI KARNEVAL

SMEH JE NAJBOLjI LEK

Ove godine, održan 10. jubilarni Čivijaški karneval i 49. “Čivijada”. U periodu od tri dana posetioci mogli da vide Dečji karneval, Veliki međunarodni karneval, Karneval kućnih ljubimaca ali i brojne propratne manifestacije
Duh Šapčana, njihovu spremnost na šalu i doskočicu oslikava manifestacija koju tradicionalno slavimo svakog septembra. Od pre deset godina nju prati i Čivijaški karneval. Kao i prethodnih puta Karneval je počeo na isti način. Počasni gost iz Švedske Lars Algel i koordinator karnevala Raduško Janković digli su zastavu ispred zgrade Gradske uprave, uz prisustvo nezapamćenog broja domaćih i inostranih gostiju.
-Vrlo sam srećan što sam došao u Šabac jer sam prvi put ove godine, s obzirom na to da dolazim iz Švedske, osetio leto. Čuo sam mnogo lepih stvari od mojih prijatelja o Šapcu i drago mi je što sam ovde. Nadam se da ću uživati - izjavio je Lars Algel.
Posle podizanja zastave usledio je Karneval kućnih ljubimaca koji su u dizajniranim kostimima prodefilovali binom u pratnji svojih vlasnika, a prvi dan Čivijade, obeležila je i izložba mlade Jelene Čolić. U njene ruke, otišlo je prvo priznanje koje nosi ime prerano preminulog mladog umetnika Miloša Simića. Umetnica se ponosno zahvalila na dodeljenoj nagradi koju joj je uručio zamenik gradonačelnika Dušan Kostadinović.
-Posle ove izložbe koja mi budi veliki, jak motiv da nastavim dalje, daću sve od sebe da opravdam ovu nagradu Miloša Simića koji je bio izvrstan umetnik - istakla je Jelena Čolić.
Čivijada ne može da prođe bez stavljanja čivije u točak, pa je i ove godine pažnja posvećena manifestaciji “Nek se točak pokrene”. Nakon toga, usledio je nastup vokalne grupe “Šapčanke”, a potom neizostavna “Šampitijada” gde je prvo mesto odneo Luka Belić. Iste večeri pred Šapčanima je nastupila naša sugrađanka Sanja Vasiljević.
Osim nagrada za slatki deo manifestacije, dodeljene su i nagrade za najbolje priče, aforizme i crtanje karikatura. Na gradskom konkursu “Čivijada 2017” za najboljeg karikaturistu proglašen je Zoran Mihailović. Prvu nagradu za satiričnu priču osvojio je gost iz Sombora Tomislav Drvara, a prvi put u Čivijaškoj Republici drugo mesto za aforizam osvojio je Makedonac Marijan Angelovski.
-Kolege su mi dosta pričale o ovom festivalu. Poznato mi je da je reč o prestižnoj manifestaciji i jako sam srećan što sam baš ovde dobitnik nagrade - istakao je Angelovski.
“Dođite da zbijamo šalu, da se smejemo jer je smeh jedini, najduhovitiji, najlekovitiji, najjeftiniji lek na svetu” - poručio je drugog dana čivijaški dobošar u pozivu čivijašima da dođu na belosvetski vašar humora i satire. Dok je dobošar na gradskim ulicama pozivao na tradicionalnu manifestaciju, gosti zemlje i okruženja krčkali su ćufte u sosu.
-Ovo je deseto čivijaško krčkanje. Mi pratimo na neki način Čivijaški karneval i imamo deset ekipa. Tu su ljudi iz 14 gradova, koji kuvaju ćufte u bećarcu. Da tradiciju nema samo Čivijada već i krčkanje pokazuje dolazak gostiju iz Tuzle kojima je ovo 4. poseta Šapcu - istakao je Slaviša Savić, predstavnik Udruženja paraplegičara.
Za najbolje pripremljene ćufte u sosu obezbeđene su i nagrade, a podršku osobama sa invaliditetom pružili su i učenici šabačke Ekonomsko-trgovinske škole.
Izvođenjem narodne muzike članova kulturno umetničkih društava, čivijaškim kolom, kao i prethodnih godina započeo je treći dan Čivijade, a Čivijaška Republika i njeni stanovnici dobili su novog predsednika.
-Zaduženje predsednika je pre svega da ne pristane ni na šta drugo nego da bude predsednik. Kad god neko poturi bilo šta da uradi, mora da kaže - ja sam predsednik, to nije moj posao. Apsolutno predsednikovanje. Ceo život sam se spremao za ovo. Bio sam svojevremeno i ministar, a sad je red da budem predsednik. Imam svoju republiku, koju cenim, poštujem i volim, kao i Čivijaše. Oni moraju da znaju da nijedno obećanje neću ispuniti, da ću nastojati maksimalno da ih iscedim, uzmem dušu i zadnji dinar iz džepa, jer jednostavno želim da napredujem - istakao je predsednik Čivijaške Republike Branislav Lečić.
Nakon primopredaje predsedničkih dužnosti usledio je Karneval beba i trudnica koji je oduševio prisutne, ali ni interesovanje za Veliki međunarodni karneval nije bilo ništa manje. Gradom je prodefilovalo 35 trupa, a gosti iz zemalja okruženja su već tradicionalno deo šarenolikog programa. Učesnici karnevala složili su se da dobro druženje ni ovoga puta nije izostalo a organizatori da je sve proteklo u duhu manifestacije.
-Iako je stari predsednik Čivijaške Republike doneo titulu superligaša, osvojili smo titulu u rukometu, mi smo ga ipak smenili. Nije ispunio sva svoja obećanja a poverenje smo dali Branislavu Lečiću. Izabrali smo novog predsednika Čivijaške Republike. Sve ono što smo planirali ove godine sproveli smo u delo. Mislim da su naši sugrađani i svi gosti imali priliku da uživaju u brojnim zanimljivim sadržajima - istakao je Srđan Mitrašinović, predsednik TOŠ.
K.J.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa