21. septembar 2017.21. sep 2017.
ŠTA JE ŠABAC BEZ VAŠARA
NAJVAŽNIJI DAN (SKORO) SVAKOG ŠAPČANINA

ŠTA JE ŠABAC BEZ VAŠARA

Mesto gde svako može naći ono što mu treba i još mnogo više onoga što mu ne treba. Sve za kuću, dvorište, odeća polovna i nova, luna park, više vrsta pečenja i naravno Vendi i ove godine su ponuda malogospojinskog Vašara.
Prve tezge postavljene su još u petak, a i prvi posetioci počeli su tada da pristižu. Nevreme u nedelju pokvarilo je raspoloženje, a nekima nanelo i materijalnu štetu.
Čini se da najviše posla imaju oni koji nude zanimacije za najmlađe. Ringišpili i tezge sa slatkišima uvek imaju mušterija. Posle svakog roditeljskog “Ne” redovno se čuje plač deteta, pa džepovi mama i tata ostaju znatno lakši, pogotovu ako imaju više dece.

- Vodili smo dete, koje je prvi razred, na Vašar u nedelju, u zabavni deo. Možda nekom izgleda skupo, ali to je ipak jednom godišnje. Cene su od 50 do 150 dinara za najmlađe, a za nešto starije i do 250 dinara. Deca vole sve i teško im je objasniti da igračke koje vide na Vašaru imaju i kod Kineza tokom cele godine, i to povoljnije. Vašar je brend Šapca i svako ko je iz ovog grada trebalo bi da obrati pažnju na ovaj događaj, kaže sugrađanin Miloš.
Deo buvljaka uvek je najzanimljiviji. Ima bukvalno svega, od polovnog donjeg veša, odeće, obuće, bundi, preko električnih uređaja, bicikala, igračaka, knjiga do ukrasa za jelku i umetničkih slika. Ko se potrudi možda nađe i odelo za astronauta, mumiju ili jaje ptice dodo.
Mnogim Šapčanima Vašar je idealna prilika da za male pare obnove zalihe donjeg veša i čarapa. Na više je jeftinije, a mirišljave čarape su pet pari za 200 dinara. Ipak, među šarenišem tezgi, svako može da nađe nešto za sebe.
Najjači utisak većini prodavaca bilo je nevreme u nedelju. Ko je došao kasnije srećan je što ga je propustio, a ostali su uglavnom pretrpeli veću ili manju materijalnu štetu.
Tezga na kojoj se prodaju kućne papuče i plišani jastuci različitih oblika i poruka već 25. godinu je na Vašaru u Šapcu. Saša Lilić kaže da se najbolje prodaju srca, jer ovde ima dosta zaljubljenih.
- Bilo je ranije i bolje, ali dobro je i sada. Šabac ja Šabac i u odnosu na druga mesta, ovde uopše nije loše. Na našu sreću, došli smo tek u ponedeljak, pa smo izbegli oluju, kaže ovaj prodavac iz Niša.
Kolege iz Bečeja koje prodaju drvenu galanteriju za kuću i dvorište nisu bile te sreće. Kažu da im je u nedelju šatra uništena, a roba delimično štećena, jer je sve prevrnuto na drugu stranu.
- Ovde smo 10. put i ako nas vreme posluži može da bude dobro. Uvek prvo počne razgledanjem i pitanjima, a kasnije se kupuje. Samo da se ne ponovi ono što je bilo u nedelju, ističe Borivoj Laušević.
Ni bombondžije iz Inđije nisu prošle sjajno, ali navode da su posle popravke tezge zadovoljni prodajom.
- Nevreme nam je polomilo tezgu, ali na robi nije bilo štete. Što se prodaje tiče, Šabac je u odnosu na druge gradove dobar, kaže Aleksandar Šukunda.
Najatraktivniji deo Vašarske ponude svakako su šatre sa narodnim pevačima. Atmosferu je nemoguće preneti, treba je doživeti. Ko je i ove godine propustio Vendi, verovatno će imati prilike da je sledeće godine vidi.
Vi sedite, roba dolazi
Teško je odoleti mirisima koji se šire sa roštilja i ražnjeva. Ko sedne pod šatru, makar samo da jede, biće zasut ponudom svega i svačega. Svakih par minuta prići će prodavci “kožnih” jakni, “original” parfema, ruža “za ženu”, a tu su i upaljači koji se pune vodom. Kada oni završe krug, sreću će okušati i prosjaci i različiti “humanitarci”.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa