21. septembar 2017.21. sep 2017.
OKONČANA JOŠ JEDNA USPEŠNA INTERNACIONALNA SEZONA KAJAKAŠA

SJAJ SVETSKOG POSTOLjA

Kajakašku 2017. godinu obeležili su zlato i bronza na Svetskom prvenstvu seniora, odnosno srebra sa Evropskog šampionata
Kada se podvuče crta na kraju još jedne sezone u kajaku, uvek će iznad crte posebno sijati plemeniti metal odličja sa najvažnijih takmičenja ove sezone. Olimpijske igre su prethodne godine “pokupile slavu” ostalim nadmetanjima, ali ovog leta pijedestal su zauzeli Evropsko i Svetsko prvenstvo. Planetarni skup poslednje je veliko takmičenje tekuće godine, a seniorska forma tokom cele sezone tempirana je da vrhunac dostigne u Račicama. Svi su pripreme bazirali na tom principu, ali mi ponosno možemo reći da su šampioni iz redova KK “Zorka” pokazali da, uz sav trening i rad imaju i ono nešto šampionsko u sebi što ih drži na samom vrhu. Milenko Zorić, zajedno sa Markom Tomićevićem dugo je u vrhu dvoseda na 1.000 metara. Nekoliko metara ih je delilo od zlata u Riju, a gde su zastali prethodne nastavili su i ove sezone. Dva srebra najavila su ono što je sledilo u Češkoj. Potpuna dominacija od kvalifikacija do finala donela im je najsjajnije odličje i zvanje najboljih na planeti. Ono što krasi dvojac Zorić-Tomićević svakako je kontinuitet, a svedočanstvo o njemu ovog leta čuva i srebro sa Evropskog prvenstva.
Kako je biti na svetskom postolju 2017. osetio je Nebojša Grujić. Imao je drugačiju sezonu usled promena u programu Kajakaške federacije koja je, iz olimpijskog programa isključila K2 200, disciplinu gde je sa Markom Novakovićem dugo bio u samom vrhu. Bili su zajedno u četvercu na 500 metara, u Srbiji je veslao jednosed 200 metara, međutim program Svetskog šampionata ponovo je spojio Nebojšu i Marka na 200 metara. Dve nedelje treninga sasvim je dovoljno za šampione da potvrde kvalitet. Sada su treći dvojac sveta. U K4 500 Grujić u čamcu sa Torubarovim, Vekićem i Novakovićem, novoj disciplini za sve, dosegao je deveto mesto u Evropi, dok je foto finiš (jedna desetinka) odneo medalju na Svetskom kupu u Beogradu.
Ponosan na svoja dostignuća treba da bude i treći šabački olimpijac Dejan Pajić. Poput Nebojše i on se suočio sa promenama i posvetio se drugim disciplinama u odnosu na omiljenu K1 1.000. Oprobao se u K2 500. U tandemu sa Ervinom Holpertom B finalom na SK u Beogradu nagovestio je veliki uspeh na Evropskom prvenstvu, gde su kroz cilj prošli drugi i doneli srebro. Veslao je Pajić i u četvercu na 1.000 metara zajedno sa još jednim Šapčaninom Draganom Hančovskim i poneli su zvanje sedmog četverca Evrope. Na Svetskom Dejan je debitovao u K4 500 i odmah se domogao A finala, gde su cilj prošli kao šesti.
Početak uspešne avanture među seniorima letos je imao i mladi Dragan Hančovski. Uspesi su tek pred njim, a veliko iskustvo će biti nastupi na najvećim takmičenjima. C finala na Svetskim kupovima (K1 1.000) nagovestila su bolje predstave. Samouvereno je u četvercu na 1.000 metara postao sedmi u Evropi, a potom je sezonu završio C finalom i polufinalom na Svetskom u K1 1.000 i K2 500.
Svoje evropske i svetske smotre imali su juniori i mlađi seniori. U Beogradu, na Evropskom šampionatu Bojan Milinković, mlađi senior, nastupio je u četvercima na 500 i 1.000 metara. Kvarteti (Milinković, Subotić, Džombeta, Rasulić na 1.000) i (Milinković, Dragosavljević, Vekić, Boltić) osvojili su četvrta mesta. Bojan je u jednosedu na 200 metara, na Svetskom prvenstvu, bio sedmi. Uz Bojana, šabački kajak su reprezentovali: Mihailo Subotić (ml. senior), odnosno juniori: Stefan Vasić, Žarko Jakovljević i kanuista Marko Damnjanović.
Mlada kanuistkinja Tijana Arsić oprobala se na Evropskom festivalu mladih u Đeru, a nastupala je i na takmičenju Olimpijskih nada u Račicama. Uz nju, iz Šapca, veslali su: Dunja Sarić, Vuk Miletić, Branko Lagundžić i Andrej Ninković.
U narednom broju osvrnućemo se na rezultate ostvarene na domaćoj sceni.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa