3. februar 2011.3. feb 2011.
U ŠAPCU OBELEŽENA PETA „EVROPSKA NEDELjA PREVENCIJE RAKA GRLIĆA MATERICE“

PREVENCIJA JE NAJBOLjI LEK

Pod sloganom „Budi brža“, a u okviru „Kalendara javnog zdravlja“ u Šapcu, od 23. do 29 januara obeležena peta „Evropska nedelja prevencije raka grlića materice“. Tim povodom u Opštoj bolnici Šabac preventivno pregledano 46 žena iz kolektiva „Galeb grup“ i uočeno 10 pozitivnih nalaza koji su zahtevali biopsiju i citološke briseve (PAPA nalaz). Rak grlića materice izlečiv je u skoro svim slučajevima ako se dijagnosticira u ranoj fazi. Zbog toga su preventivni pregledi spasonosni. Srbija se po obolevanju od ove vrste
Rak je bolest koja odnosi ogroman broj ljudskih života u najboljim stvaralačkim godinama, pa je zbog toga i razumljivo što sve savremene države, preko svojih zdravstvenih sistema i podižući svest stanovništva, pokušavaju da ovu bolest zaustave i da je stave pod kontrolu. Savremena medicinska nauka je ustanovila da je rak izlečiv u velikom broju slučajeva ako se njegova pojava u ljudskom organizmu otkrije u ranoj fazi, a neke vrste raka su gotovo u potpunosti izlečive kad se bolest uoči na vreme. Takav je rak grlića materice.
Od ove opake bolesti godišnje u Srbiji oboli oko 1.400 žena i uz rak dojke, koji je najčešći oblik malignih oboljenja kod žena u našoj zemlji, predstavlja ogromnu pretnju po zdravlje i živote žena u njihovim najboljim godinama. Ako se ovi podaci stave u kontekst činjenice da od 20.000 stanovnika Srbije, koliko ukupno godišnje umre od raka, na rak dojke i rak materice otpada ogroman broj ukupno umrlih, onda ne čudi što je porasla društvena briga da se podigne svest stanovništva i da se preventivnim merama zaustavi ova narastajuća bolest.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa