5. oktobar 2017.5. okt 2017.
SOCIJALNI DIJALOG POKRENUT U ŠAPCU
SASTANAK SOCIJALNO EKONOMSKOG SAVETA I PREDSTAVNIKA GRADSKE UPRAVE

SOCIJALNI DIJALOG POKRENUT U ŠAPCU

Jačanje socijalnog dijaloga jedan je od ključnih faktora za uspešno otvaranje Poglavlja 19 u pristupnim pregovorima Srbije Evropskoj uniji. “Socijalni dijalog treba da dovede do toga da se sredina razvija na najbolji mogući način, a razvoj je moguć samo ako su svi činioci u sistemu zadovoljni” rekao je gradonačelnik Nebojša Zelenović
Socijalno ekonomski savet Republike Srbije održao je u petak u Šapcu prvi u nizu sastanaka u gradovima i opštinama sa ciljem formiranja lokalnih socijalno ekonomskih saveta. Sastanku su prisustvovali i predstavnici socijalnih partnera koji participiraju u ovom telu, kao i predstavnici grada.
Jačanje socijalnog dijaloga jedan je od ključnih faktora za uspešno otvaranje Poglavlja 19 u pristupnim pregovorima Srbije Evropskoj uniji. Šabac je još 2009. godine zaključio Sporazum o osnivanju, delokrugu i načinu rada Socijalno ekonomskog saveta grada Šapca između Saveza samostalnih sindikata Šapca, UGS Nezavosnost Regionalnog povereništva za Mačvanski okrug i Unije poslodavaca Srbije – poslodavaca grada Šapca.
Dušan Petrović, sekretar Socijalno ekonomskog saveta (SES) objasnio je da je ovo tripartidno telo angažovano na nivou gde se vodi socijalni dijalog između predstavnika Države, reprezentativnih sindikata i udruženja poslodavaca.
-Po Zakonu o SES ovo telo se bavi razmatranjem pitanja od socijalnog i ekonomskog značaja za zaposlene i poslodavce, faktički, za građane Srbije. Zakon je definisao i mogućnost organizovanja lokalnih SES koji bi se tim pitanjima bavili na lokalnom nivou. Trenutno u Srbiji ima 18 lokalnih SES i ocena je da je to malo s obzirom da u pristupnim pregovorima EU se razmatra Poglavlje 19 – Socijalna politika i zapošljavanje i u okviru koga je socijalni dijalog jedna od važnijih karika i pokazatelj da to poglavlje može uspešno da se otvori i zatvori, naveo je Dušan Petrović.
SES je počeo opsežnu kampanju za formiranje loklanih SES i Petrović je objasnio da su u Šabac došli sa ciljem da vide na koji način mogu da se organizuju lokalni poslodavci, sindikati i lokalna samouprava da se pronađe zajednički interes i sporazumno formira SES koji bi se bavio relevantnim pitanjima na lokalnom nivou.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović izrazio je zadovoljstvo što su predstavnici držanih organa odlučili da temu socijalnog dijaloga pokrenu iz Šapca i istakao da ta tema za grad nije nešto nepoznato.
-Zahvaljujući telima koja imamo u gradu ovaj dijalog je uspostavljen. Nije formalizovan na način na koji se to očekuje, ali ne postoje prepreke da se i to uradi u najkraćem mogućem roku i da budemo primer drugima. Socijalni dijalog treba da dovede do toga da se sredina razvija na najbolji mogući način, a razvoj je moguć samo ako su svi činioci u sistemu zadovoljni. Mi smo kao grad toga svesni i najefikasniji smo u sistemu javne administracije, pa je normalna odluka državnih organa da svoje timove pošalju prvo u Šabac, rekao je gradonačelnik.
Srđan Drobnjaković, direktor Unije poslodavaca Srbije naveo je da je Šabac izabran za početak i zbog toga što postoji mogućnost proširenja Industrijske zone. Istakao je da je interes poslodavaca da imaju dobre zaposlene radnike, jer samo tako mogu da prosperiraju i rade sa dobitkom.
Čedanka Andrić, izvršni sekretar UGS Nezavisnost izjavila je da je od interesa da sindikat bude za stolom gde god se razmatraju pitanja bitna za lokalni socijalni ekonomski razvoj.
-Pozdravljamo svako otvaranje novih radnih mesta. Nama je bitno da su ta radna mesta bezbedna, da se potpisuju kolektivni ugovori i da postoji socijalni dijalog između poslodavaca i sindikata. Grad Šabac je i ranije potpisivao sporazum o osnivanju lokalnog SES. Cilj je da se taj posao ponovo pokrene da bismo se u budućem periodu zaista bavili temama na lokalnom nivou, rekla je Čedanka Andrić.
Prema njenim rečima republički SES se bavi uglavnom zakonodavstvom i davanjem mišljenja na zakonska rešenja, dok su na lokalu bitne politika zapošljavanja, kvalitet radnih mesta i sve što je od interesa za grad i sindikate.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa