5. oktobar 2017.5. okt 2017.
Grad dobre energije
Konferencija o razmeni i primeni dobre energije
na lokalnom nivou u Sremskim Karlovcima

Grad dobre energije

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović učestvovao je prošlog ponedeljka na konferenciji o razmeni i primeni dobre energije na lokalnom nivou, organizovanoj u Sremskim Karlovcima, gde je predstavio primere dobre prakse našeg grada.
-Šabac je jedan od retkih gradova u Srbiji koji ima ozbiljna dostignuća u polju uštede energije i projekata u oblasti energetske efikasnosti. U okviru naše energetske politike, imamo Fond za energetsku efikasnost i niz projekata koju su doveli do toga da trošimo manje energije. Neki od njih su zamena živinih sijalica, izolacije stambenih zgrada, izolacija javnih zgrada i drugi. Sada razvijamo projekat javno-privatnog partnerstva za izgradnju toplane na biomasu. Svi projekti treba da doprinesu tome da se troši manje energije, uštedi novac u budžetu grada i smanje troškovi računa sugrađana, i da imamo zelenije okruženje, poručio je gradonačelnik Nebojša Zelenović.
Cilj konferencije je da se pokrene rad Mreže dobre energije, dobrovoljne platforme za povezivanje lokalnih samouprava i partnera iz vladinog, nevladinog i poslovnog sektora, posvećenih primeni i širenju dobre prakse i rešenja u lokalnoj energetici.
Pod sloganom “Sa energetskih reči, na efikasna dela!”, konferencija je okupila preduzetne, kvalifikovane i iskusne profesionalce iz opštinskih i gradskih uprava, već formiranih lokalnih kancelarija za energetski menadžment. Ugovor o principima dobre energije potpisali su predstavnici gradova Šabac i Pirot i opština Vrbas.
Izlaganje gradonačelnika Šapca svrstano je u deo konferencije pod nazivom „Predvodnici dobre energije”, dok je Slobodan Jerotić, energetski menadžer grada Šapca, govorio o načinima postizanja energetske efikasnosti.
Organizatori događaja su Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Vojvodine, RES Fondacija, Beogradska otvorena škola i Pokret gorana Vojvodine. Konferenciju je podržala Fondacija Heinrich Böll, Fonda Rockefeller Brothers, kao i program podrške civilnom društvu u oblasti zaštite životne sredine „tCSOnnect“, koji realizuje Regionalni centar za životnu sredinu, a finansira Švedska međunarodna agencija za razvoj i saradnju.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa