5. oktobar 2017.5. okt 2017.
Planinari Srema na Ceru
PLANINARSTVO

Planinari Srema na Ceru

Još jedna dobro organizovana akcija sremačkih planinara iz Klenka i Platičeva, članova PSD “Šumar” iz Klenka, uspešno je izvedena u nedelju 17. septembra ove godine, neposredno posle akcije “Pešačenjem do zdravlja”, koja je izvedena šetnjom leve i desne obale reke Save u Šapcu i Klenku, na dan 16. septembra 2017. godine, u kojoj su brojno bili zastupljeni sremački planinari.
Ova Akcija izvedena je na terenima planine Cer u kojoj je uzelo učešće oko četrnaest planinara, što iz Klenka i Platičeva, različite starosne dobi, kojima su šabački planinari, članovi PSD “Cer”, stavili na raspolaganje prostorije planinarskog doma “Lipove vode” na Ceru, sa sportskim terenima, pored doma i iskusne, planinare, vodiče.
Za mnoge od prisutnih planinara iz Srema ovo je bio prvi susret sa planinom Cer, sa koje su imali priliku da pogledom dosegnu do Save, preko Šapca, a potom i do svojih naselja Klenak i Platičevo.
Poseban osećaj i doživljaj na pomenute planinare ostavio je pogled sa vidikovca, iznad legendarnog Trojana, ka Sremu, preko sela Pocerine, čije kuće i posedi, mogle su se tako lepo videti i razaznati.
O istorijatu planine Cer, sa Trojanovim gradom (kulom III/IV vek) prisutnima kazivao je šabački planinar Damjan Dača Lukić.
Lepo vreme bilo je najbolji saveznik planinara, koje je u popodevnim časovima malo pokvario jači vetar, koji je u Mačvi i Sremu, dostizao olujnu snagu i brzinu, nanoseći znatne materijalne štete, dok se snaga i moć tog vetra na Ceru nije osetila, tako da su planinari svoje aktivnosti završili druženjem u dvorištu pomenutog doma, uz pesmu i igru.
M. Botić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa