5. oktobar 2017.5. okt 2017.
PROMOCIJA NAUKE
CENTAR ZA STRUČNO USAVRŠAVANjE

PROMOCIJA NAUKE

Centar za promociju nauke u martu mesecu raspisao konkurs za projekte koji će promovisati nauku u Srbiji. Šabac je dobio 4 projekta koji će biti realizovani od početka oktobra 2017. godine do 31. maja 2018. Za realizaciju projekata izdvojeno je 369.000.00 dinara
U Centru za stručno usavršavanje održana je konferencija povodom realizacije Projekta iz oblasti promocije i popularizacije nauke u 2017. godini. Za projekte “Sunčev sat na mojoj ruci” ,“Pitagora u pet slika”, “Posmatranje merenje i eksperimenti na aparaturama u parku nauke” i ”Biomotoring površinskih voda” izdojeno je 369.000.00 dinara. Ovom prilikom potisani su ugovori, a sastanku su prisustvovali realizatori čiji su projekti odobreni od strane Centra za promociju nauke u saradnji sa Centrom za sutručno usavršavanje.
-Centar za promociju nauke u martu mesecu raspisao je konkurs za projekte koji će promovisati nauku u Srbiji. Šabac je dobio 4 projekta koji će biti realizovani od početka oktobra 2017. godine do 31. maja 2018. Iskoristio bih ovu priliku da pozovem direktore osnovnih i srednjih škola, kao i profesore da dovedu decu i da se uključe u srpovođenje projekta – istakao je Branko Filipović, direktor Centra za tručno usavršavanje.
Prema rečima Mirjana Popović Božić naučnog savetnika, profesora u peniziji i jedan od kreatora Parka nauke u Šapcu, tokom projekta “Posmatranje merenje i eksperimenti na aparaturama u parku nauke” učenici neće samo prolaziti pored aparatura i slušati demonstratore, nego će aktivno učestvovati i raditi planirane ekserimente.
Naziv projekta “Posmatranje merenje i eksperimenti na aparaturama u parku nauke” kaže da će učenici i građani koji se prijave kako bi učestvovali u ovom projektu radili ekserimente koje smo zamislili, odgovarati na pitanja, proveravati svoje znanje iz određenih oblasti na aparaturama koje postoje u parku nauke u Šapcu. Cilj je da se Park nauke koristi u nastavi, tako što će se organizovati radionice koje traju 3 sata na kojima će aktivno učestvovati - navela je Mirjana Popović Božić.
Projekat ”Biomotoring površinskih voda” biće realizovan preko naučnih klubova u Smederevu i Naučnog kluba u Šapcu. Ova dva grada, izabrana su upravo zato što se nalaze na velikim rekama Savi i Dunavu, te će na kraju projekta moći da objedine rezultate isitivanja.
-Očekujemo da će učesnici biti deca i nastavnici iz škola u lokalnim sredinama. Biće obučeni da prate nivo zagađenja u površinskim vodama u svojim gradovima. Zanima nas koliko zagađivači utiču na kvalitet površinskih voda koje su nam od značaja za opstanak a pre svega kao izvor pitkih voda za velike gradove u Srbiji. Ovom prilikom pozivamo sve nastavnike, profesore i učenike zainsteresovane za biološka istraživanja da nas posete u što većem broju i budu gosti i saradnici na projektu - istakla je Jelena Blagojević istraživač iz Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković” u Beogradu.
K.J.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa