12. oktobar 2017.12. okt 2017.
IDEJE GRADA SE POKLAPAJU SA EVROPSKIM VREDNOSTIMA
PARTNERSTVO ZA OTVORENU UPRAVU PREDSTAVLjENO U ŠAPCU

IDEJE GRADA SE POKLAPAJU SA EVROPSKIM VREDNOSTIMA

Prošlog četvrtka u Šapcu, u hotelu “Sloboda”, održan je skup na temu “Partnerstvo za otvorenu upravu u lokalnim sredinama – predstavljanje Modela akcionog plana”. Prezentaciju je organizovao Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) u saradnji sa Gradom Šapcom, uz podršku Misije OEBS u Srbiji. Događaj je bio namenjen predstavnicima lokalnih samouprava, medija i organizacija civilnog društva iz Mačve i Srema.
Cilj je bilo predstavljanje Modela lokalnog akcionog plana za Partnerstvo za otvorenu upravu (MLAP POU) učesnicima i prikupljanje komentara i predloga za unapređenje modela i konkretnih mera i predloga koji se mogu naći u MLAP. Predstavljena su i konkretna rešenja iz oblasti delovanja lokalnih vlasti koja se mogu naći u MLAP iz oblasti informisanja građana, fiskalne transparentnosti, dostupnosti javnih usluga građanima i otvorenih podataka.
-Partnerstvo za otvorenu upravu predstavlja skup mera i mogućnosti kojima lokalne samouprave mogu da efiksno unaprede svoj rad sa manje resursa, a da građani dobiju efikasne načine kako da ostvare neka svoja prava, koriste usluge lokalne samouprave ili racionalnije i brže dođu do informacija koje su im potrebne. Partnerstvo za otvorenu upravu već postoji u svetu i CRTA lokalnim saoupravama predstavlja prednosti Partnerstva, rekao je Pavle Dimitrijević iz CRTA.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je istakao da su neke od ovih ideja novina za Srbiju, ali ne i za Šabac. Istakao je zadovoljstvo što se teme i ideje koje se sprovode u Šapcu poklapaju sa evropskim vrednostima.
-Građani u Šapcu imaju pravo da odlučuju slobodno i da odlučuju više. Oni donose dobre odluke i to se pokazalo u mnogim mesnim zajednicama. Praksa koja se već sprovodi u seoskim i prigradskim MZ, sledeće godine će biti i u gradu. Svako će ravnopravno da odlučuje o novcu koji se uplaćuje u budžet grada. Mi želimo da budemo pioniri u tome, rekao je gradonačelnik i dodao da će saradnici iz EU uvek u Šapcu imati pouzdanog partnera za sve ideje koje treba da doprinesu boljem životu građana.
Na skupu su govorili i Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i loklane samouprave i Jelena Cvetković iz Misije OEBS u Srbiji.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa