Info

12. oktobar 2017.12. okt 2017.
NEDOSTATAK ORGANSKE MATERIJE UMANjUJE PRINOSE

Kad zemljište zahteva “popravku”

Bilo da je suša ili period kada se dobija mnogo više padavina, koje su projektovane za ozbiljnu poljoprivrednu proizvodnju, očigledno je da je nedostatak organske materije i suviše izražen. Samo u ovakvim ekstremnim klimatskim situacijama se mogu videti loše osobine zemljišta koje su se manifestovale i u ovoj sušnoj godini.
- Evidentan je nedostatak i smanjenje stočnog fonda na ovim pozicijama koji počinje da prestavlja akutan problem pre svega u ratarskoj proizvodnji, pa i bilo kojoj drugoj biljnoj proizvodnji. Predstavljao je i ranije problem, no ovih godina dodatan problem koji je ubrzao negativne procese , suvišak kao i nedostatak vlage koji se konstantno pojavljuje u kritičnim periodima, i koji je direktno uticao na ispiranje humusa, ispiranje kalcijuma, smanjenje pH vrednosti zemljišta, narušavanje vodno- vazdušnog režima zemljišta, narušavanje stabilne strukture zemljišta, kaže poljoprivredni stručnjak Darko Simić.
Nedostatci smanjuju potencijal zemljišta, kako na lošim tipovima zemljišta tako i na onim boljim. Devastirana zemljišta za posledicu daju vrlo male prinose sa jedne strane, a sa druge poskupljuje samu proizvodnju zbog povećane agrotehnike. Suprotno njima, zemljišta koja su zbijena, zaslanjena, vlažna sa visokim podzemnim vodama, manje su pogodna za gajenje sejanih kultura. Da bi ekonomski ovakva zemljišta bila profitabilna, imala stabilne prinose, neophodna je „popravka” odnosno određena meliorativna aktivnost. Zbijena i teška zemljišta je teško održavati sem sa podrivanjem, dubokim oranjem, prolećnim preoravanjem, odnosno periodičnim unošenjem stajnjaka i kalcifikata. Sa ovakvim merama osim kukuruza i lucerka daje odlične rezultate.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa