12. oktobar 2017.12. okt 2017.
ODRŽAN SEMINAR: “AUTIZAM – VEŽBOM DO SPOZNAJE”

PRIPREMA ZA INKLUZIJU U OBDANIŠTU

“Suština života deteta sa autizmom se ne može promeniti, ali se može osvestiti suština njegovog postojanju i vremenu, osvešćavanjem bitisanja tela i spoznajom slike o njegovoj strukturi i funkciji”
Pokret Zelenih Srbije i Evropski centar za ekologiju, organizovali su protkle sedmice u Centru za stručno usavršavanje seminar “Autizam – vežbom do spoznaje”. Predavanje je držao profesor fizičikog vaspitanja Mirko Ovuka iz Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju iz Beograda. Događaju je prisustvoalo 24 defektologa iz Šapca i Valjeva.
Svrha seminara, prema rečima Mirka Ovuka je upoznavanje ljudi sa metodom rada i sa tim kako deca sa autizmom najbrže, najlakše i najkvalitetnije dolaze u mogućnost da funkconišu u sredini.
-Ono što sam na seminaru objašnjavao je koji je najlakši način spoznaje šeme tela. Kad dete to spozna i kada je sigurno u sebe, samim tim budi kontrolu jer vlada sopstvenim telom i voljom. Za decu sa autizmom, najbitniji je da počnu sa tim na vreme. Od treće do sedme godine je najbolji period u kom bi dete trebalo da spozna sebe u prostoru i vremenu - istakao je Mirko Ovuka.
Mirko već 25 godina radi sa osobama koje boluju od autizma i autor je knjige “Autizam-vežbom do spoznaje”. Svojevrsno delo domaće literature o ovoj specifičnoj i do sada nedovoljno obrađnoj tematici nastalo je u saradnji sa Vesnom Nemac. Slikovito prikazani obojeni tonom ličnog iskustva, metodički koraci i principi osmišljeni su da doprinesu budućem povećanju izuzetno malog broja stručnog kadra iz ove oblasti. Takođe doprinose lakšem svakodnevnom životu dece, njihovih roditelja, porodice, vaspitača i učitelja kroz razumevanje i posvećenost daljem razvoj njihovih fizičkih i psihičkih sposobnosti.
-Knjiga je nastala na osnovu dvadesetpetogodišnjeg iskustva neposrednog rada sa osobama sa autizmom. Prikazao sam sve ono što sam kroz dugogdišnju praksu gledao. Dugo sam pronalazio načine na koje sam smatrao da je njima najlakše i najbolje da nauče ono što treba. Napravili smo kreaciju igara koje su prihvatljive i za decu sa autizmom i za masovnu populaciju , posebno u obdaništu. Da bi dete sa autizmom moglo da pohađa nastavu po sistemu inkluzije, ono mora da se pripremi u obdaništu. Upravo metod na koji to treba da se uradi, predstavljen je u knjizi - istakao je autor Mirko Ovuka.
Kako ističe dr Dejan Pavlović seminar je, između ostalog, način osvetljavanja još nekih mogućnosti koje osobama sa ponašanjem iz spektra autizma mogu pomoći da ispolje svoje uspavane potencijale i postignu emocionalni balans.
-Šabac ima Osnovnu školu „Sveti Sava“ za decu sa smetnjama u razvoj, koja je jedina takva škola u Mačvanskom okrugu i Ustanovu za decu i mlade sa autizmom u Šapcu koja je jedina van Beograda licencirana za smeštaj i brigu o autističnoj deci . Obe ustanove poseduju senzornu sobu koja ima ogroman značaj u rehabilitaciji autistične dece. Kadrovi koji ovde rade su izuzetno stručni i odlično osposobljeni za rad sa osobama sa smetnjama u razvoju, ali i uvek spremni za dalje usavršavanje. To je i bio naš motiv - da na seminaru ukažemo na svrhu i ulogu fizičkog vaspitanja i sporta u radu sa ovom sve brojnijom populacijom i pomognemo u povećanju broja stručnih kadrova u ovoj oblasti kako bi smo olakšali svakodnevni život ove dece – istakao je dr Dejan Pavlović i dodao da ih u narednom periodu čeka još veće angažovanje kako bi svim osobama sa nekom vrstom invaliditeta omogućili da budu prepoznati, adekvatno lečeni, obrazovani, zaposleni i prihvaćeni.
K.J.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa