12. oktobar 2017.12. okt 2017.
OBELEŽEN SVETSKI
DAN MENTALNOG ZDRAVLjA

Rukotvorine kao terapija

Dnevna bolnica za psihijatriju u Šapcu i ove godine je obeležila Svetski dan mentalnog zdravlja. U okviru radne terapije korisnici ovog odeljenja su priredili izložbu svojih radova, na kojoj su pokazali sklonost i talenat ka izradi umetničkih predmeta.
Svakodnevnim radom i zalaganjem zajedničkim na odeljenju nastaju prava umetnička dela. Flaše, tegle i zemljane posude koje su korišćene u neke druge svrhe sada dobijaju novi sjaj i upotrebnu vrednost, a najviše od toga predstavljaju uspeh, kako za stvaraoce , tako i za terapeute.
Mirjana Perišić , viši radni fizioterapeut kaže o organizaciji terapije:
-Ima nekoliko segmenata. Prvi je grupni , koji traje jedan sat, zatim slede vežbe motorike koje obuhvataju metode za oslobađanje od nervoze i način da se dođe do relaksacije i radna terapija koja je ciljana aktivnost u kojoj korisnici vide proizvod svojih ruku. Akcenat je na onome šta sve mogu, a ne šta ne mogu- navodi Perišićeva.
Psihički pacijent kada je pod dobrom kontrolom medikamentozne terapije i kada razvije dobru kontrolu, ne razlikuje se od drugih. Boris Jovanović, psihijatar i načelnik odeljenja Dnevne bolnice kaže da je se akcenat stavlja na to da su ljudi kod kuće i da se leče, i da u dnevnoj bolnici pacijenti imaju psihofizičku podršku.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa