3. februar 2011.3. feb 2011.
PEKARIMA JOŠ PET MESECI ZA UVOĐENjE HACCAP SISTEMA

MORE PAPIRA POSKUPLjUJE HLEB

Od 180 pekara i pecivara u Šapcu evropski standard u proizvodnju namirnica za sada uvelo samo pet
Do 10. juna svi proizvođači namirnica biljnog porekla moraju da imaju uveden HACCAP sistem. Ako se propisani rok ne ispoštuje predviđene su oštre kazne. U najgorem slučaju nesavesan proizvođač moraće državi da isplati oko 3 miliona dinara ili da stavi katanac na pogon za proizvodnju.
Međutim, i pored strogih sankcija, prema rečima predsednika Unije pekara Šabac Nebojše Jankovića, od 180 proizvođača hleba i peciva na ovoj teritoriji, potreban sertifikat o bezbednosti hrane, za sada je obezbedilo samo pet najvećih.
- U Šapcu ima oko 50 većih pekara i oko 130 pecivara. One zapošljavaju oko 1.500 radnika. Do sada je potreban sertifikat za proizvodnju hrane uvelo četiri, pet najvećih ““ kaže Janković.
Da bi se “hasap“ primenio, kako navode u Uniji šabačkih pekara, potrebno je za izradu papirologije izdvojiti oko 5.000 evra. Međutim, to je samo početak. Priprema za sprovođenje standarda, čije funkcionisanje u praksi, često iziskuje adaptaciju ili izgradnju novih objakata, novih mašina za proizvodnju.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa