19. oktobar 2017.19. okt 2017.
U PETAK U ŠABAČKOM POZORIŠTU

ČETIRI DECENIJE STARIH ZVUKA

Ansambl “Stari zvuci” čiji sastav čine Miodrag Lukić - Miško, Slobodan Stolić - Stole, Ibrahim Ahmetović - Ibra, Slobodan Apelić - Boba i Jakov Živanović - Jaša, obeležiće u petak u 19.00 u Šabačkom pozorištu četrdeset godina postojanja. Gosti na koncertu biće Mikica Antonić, muzički urednik na PGP-u, nekadšnji član “Starih zvuka” i Astrid Larsen, Norvežanka u kojoj se ljubav prema ansamblu, pukom slučajnošću probudila davne ’81. godine.
-Te godine Ejvin Larsen, došao je u Jugoslavensku ambasadu kako bi zatražio razmenu Kultutrno-umetičkih društava. Imali smo sreću jer je naša poznanica radila u ambasadi i predložla da to bude Šabac i “KUD Abrašević”. Odmah smo otišli u kuću Ejvina Larsena, gde smo boravili dvadesetak dana – seća se Jakov Živanović - Jaša.
Držeći koncerte i družeći se tokom boravka u Norveškoj, članovi ansambla, upoznali su ćerke Ejvina Larsena. Jedna od njih želela je da nauči neku našu pesmu, a s obzirom na to da je u to vreme bila aktuelna numera “Ne klepeći nanulama”, Nedžada Savkovića, Astrid Larsen je bez mnogo truda zapamtila i tekst i melodiju.
-Prošle godine, došla je u Šabac, da obiđe prijatelje, te sam je odveo u Abrašević. Tokom sećanja starih dana, evociranja uspomena i razgledanja fotografija, Ibra je zasvirao “ Ne klepeći nanulama”, a Astrid je na naše oduševljenje počela da peva, tekst koji čak ni ja ne pamtim u celosti. Tada je izrazila želju da bude na našem koncertu, i tom prilikom će izvesti tu pesmu – objašnjava Jaša Živanović.
Daleko poznat ansambl “Stari zvuci” sa prvobitnom postavom koju su činili Milorad Mića Pantelić, Slobodan Boba Apelić, Miodrag Miško Lukić i Slobodan Stole Stolić, nastao je 1977. Ideju za osnivanje orkestra, članovi su dobili tokom snimanje filma “Žestoke godine”, kada je reditelju bio potreban određen broj ljudi vičnih muzici. Ubrzo, sastav je upotpunio harmonikaš Ibra Ahmetović i bas gitarista Bora Puretić. Prvi nastup “Stari zvuci” imali su u novembru 1977. godine, u klubu šabačkih studenata, u podrumu Doma omladine, na kojem je učestvovao i vokalni solista Mikica Antonić. “Miljeni, Miljeno, cveće šareno”, pesma je kojom je ansambl “Stari zvuci” započeo svoj muzički put.
Prema rečima Jakova Živanovića, koji se muzičarima pridružio godinu dana kasnije, grupa višeglasnog pevanja, stvorena kao nastavak starih Cicvarića nastupala je u Jugoslaviji, Austriji, Norveškoj i drugim zemljama. Imali su pomoć raznih kompozitora od kojih je najznačajniji Milutin Popović Zahar, koji je komonovao “ Kad je deda lumovao”, na tekst pesnika Dragiše Penjina “ Nad Šapcem je mesečina”.
Po struci nastavnici muzičkog obrazovanja u osnovnim školama, približnih godina, imali su kako ističe Jakov Živanović, priliku da se “otisnu u profesionalce”, ali su na našim prostorima, u bračnim zajednicama, zaposleni, živeli sigurne živote, te im rizik nije bio primamljiv. Da su stali rame uz rame sa najvećim zvezdama, možda ne bi opstali zajedno 40 godina. Ipak za to vreme, stvorili su ime po kom je Šabac danas prepoznatljiv širom sveta.
K.J.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa