19. oktobar 2017.19. okt 2017.
TRENING ZA PISANjE PROJEKATA

KAKO DO BESPOVRATNIH SREDSTAVA

Protekle nedelje, u Sinagogi, predsednik Asocijacije Duga, Aleksandar Prica održao je trening za pisanje projekata. Cilj treninga je podizanje znanja i veština u pisanju projekata, organizacija sa teritorije Opštine Šabac. Treningu je prisustvovalo 11 osoba iz organizacija i institucija, koje nisu imale saznanja u projektnom menadžmentu.
-Jako mali broj organizacija je održiv i jako mali broj organizacija strateški razmišlja. Samim tim mnogo im je teže da dobiju same projekte. Veoma je bitno da na različitim nivoima dobijemo projekte i tako u naš grad donesemo finansijska sredstva koja su bespovratna. Kada je reč o projektima i bespovratnim sredstvima, ne radi se samo o organizacijama civilnog društva već i o insitucijama koje takođe mogu dobijati finansijska sredstva iz donatorskih izvora - objašnjava Aleksandar Prica.
Osim organizacija civilnog društva i institucija, za projekte mogu da konkurišu i fizička lica, kompanije, mediji i neformalne grupe. Ono što je na nivou svakog grada potrebno, jeste osposobiti sve kategorije o pravilnom pristupu prireme projekata ali i realizacije, monitoringa, evaluacije i izveštavanja o projektima.
-Svesni smo da naša država nije baš toliko bogata i da su nam potrebni i drugi izvori finansiranja za mnoge projekte koje naša država ne može finansirati. Sada pred pristupanje Evropskoj Uniji, otvorili su nam se mnogi fondovi od kojih možemo dobiti različita finansijska sredstva. Nije bitno da li ćemo raditi rekonstrukciju nekih zgrada, kao što smo radili rekonstrukciju Sinagoge, koja je urađena sredstvima Ministarstva kulture Reublike Srbije, ili ćemo raditi projekte vezane za zdravstvo, socijalnu zaštitu i one vezane za pružanje bilo kakvih usluga – navodi Prica.
Trening u Sinagogi je jedan od oko 40 treninga, koje predsednik Asocijacije “Duga” godišnje, volonterski održi.
-Vrlo mi je bitno da na nivou grada postoje organizacije i institucije koje su dobre i čiji su kapaciteti u cilju pisanja projekata podignuti. Samim tim, Asocijaciji “Duga” je mnogo lakše da nađe pouzdane partnere sa kojima će ići na veće projekte. Veoma često, sami donatori traže da idete u saradnji sa nekim - ističe Aleksandar Prica
Kada su donatori u pitanju, osim Evropske unije, Ujedinjenih nacija, ambasada, ministarstva, jedinica lokalnih samourava, tu su takođe i komanije, ali i individualni donatori.
-Velike kompanije često imaju aspekt društveno-odgovornog poslovanja. Primera radi, Asocijaciju “Duga” već 4 godine finansira “GladžoSmithCline” kompanija. Nedavno smo predstavili naš rad u rezidenciji britanskog ambasadora, iz razloga što Britanska ambasada promoviše svoju kompaniju koja radi na teritoriji Srbije. Promoviše njeno društveno - odgovorno poslovanje – ističe Aleksandar Prica i dodaje da je zaista potrebno da se Gradska uprava u Šapcu ali i organizacije civilnog drštva udruže i da podignu kapacitete svih aktera na lokalnom nivou.
- Udruživanje Gradske urave i organizacija, dovelo bi do toga da Grad bude konkurentan ostalim gradovima u pribavljanju bespovrathih finansijskih sredstava iz donatorskih izvora. Te izvore možemo da obezbedimo ali očigledno nismo dovoljno edukovani za to, nema nas dovoljno koji radimo na tim poslovima, a siguran sam da dosta toga kvalitetnog možemo uraditi u našem gradu – itiče Prica.
K.J.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa