26. oktobar 2017.26. okt 2017.
BEOGRADU MILION EVRA
DOK VLADA SRBIJE ZAKIDA ŠAPCU, GLAVNI GRAD ČAŠĆAVA IZ BUDžETSKE REZERVE

BEOGRADU MILION EVRA

Naš glavni grad, ubeđuju nas godinama, nikada nije imao više para, nikada nije bolje prihodovao, nikada bolju i odgovorniju vlast nije imao, i povrh svega toga Vlada Srbije u dva navrata sa ukupno 110 miliona dinara, pomogla zbog „slabog prihodovanja“. Država i dalje duguje pet miliona evra gradu Šapcu. Ministarstvo finansija ne poseduje informacije o tome da li i koliko Šabac duguje Republici i obrnuto
Još nismo zaboravili reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića prilikom govora tokom ceremonije otvaranja fabrike „Jazaki“ u Šapcu o tome da naš grad treba da iskoristi prihod koji će imati od rada ovog pogona za „otplatu dugova“.
Mnogo toga nismo zaboravili, ali ovi „dugovi“ nam se i dalje vrzmaju po glavi. Dobili smo zvanično, kao što smo već i pisali, da naš grad nema dugovanja, niti kredita, i niko živ u Šapcu, verovatno i šire, ne zna na šta je naš predsednik mislio. Ako smo već kod dugovanja, država duguje Šapcu i to nekoliko miliona evra po raznim stavkama, ali nećemo o tome.
Hoćemo, međutim, o tome kako Vlada Srbije pomaže gradove koji nikada nisu bolje stajali u novijoj istoriji. Naš glavni grad, ubeđuju nas godinama, nikada nije imao više para, nikada nije bolje prihodovao, nikada bolju i odgovorniju vlast nije imao, itd. A, onda kao grom iz vedra neba, Vlada Srbije je 19. oktobra, dan uoči Dana oslobođenja Beograda, odlučila da časti glavni grad sa, ni manje ni više – 100 miliona dinara!? Vlada Srbije je iz tekuće budžetske rezerve izdvojila 100 miliona dinara za Grad Beograd zbog smanjenih prihoda u gradskom budžetu. I to drugi put u toku oktobra. Prvi put, doduše samo deset miliona je namenila Beogradu. Ovoga puta deset puta više.
Kome sada verovati? Vladi koja kaže da se 100 miliona daje „zbog smanjenih prihoda u gradskom budžetu“, ili predsedniku, gradonačelniku Siniši Malom, nezvaničnom kandidatu za gradonačelnika Goranu Vesiću, ministrima iz te iste Vlade, koji tvrde da Beograd nikada bolje nije prihodovao.
Tri milijarde dinara prelivalo se iz gradske kase posle rebalansa budžeta, hvalio se u junu gradonačelnik Beograda i najavio izgradnju jednog velikog i trideset malih jarbola, „tešku“ 360 miliona dinara.
- Dovoljno smo mi bogata zemlja i bogat grad da izdvajamo deo novca i za srpsku zastavu - rekao je gradonačelnik Siniša Mali 29.6.2017.
I grad je dovoljno bogat da na novogodišnje svetiljke potroši 170, a na muzičku fontanu 214 miliona dinara. Na upozorenje Saveta za borbu protiv korupcije da Beograd sve manje prihoduje od zakupa, gradski menadžer Goran Vesić je 12. oktobra odgovorio da nije tako.
- Ako pričamo o gradskim prihodima, naš budžet će biti do kraja ove godine oko 108 milijardi... Pošto se budžet pravi od prihoda, ne pravi se od vazduha, to ne pada s neba, onda vam je jasno da su prihodi mnogo veći – govorio je tada Vesić.
Dodao je tom prilikom da prihodi Beograda jesu tema, ali ne za Vladin Savet, već za Ministarstvo finansija. To isto Ministarstvo, po odluci Vlade od pre nekoliko dana, dobiće 100 miliona dinara iz budžetske rezerve za transfer Beogradu na ime izvršenja obaveza. Na pitanje zašto je Beogradu potrebna pomoć države i čemu je namenjen novac, iz Gradske uprave odgovaraju da su „pomenuta sredstva namenjena opštini Grocka, a kako bi se platili stari dugovi Elektroprivredi Srbije, koji postoje već deset godina unazad. Ovi dugovi su za osvetljenje i javnu rasvetu, a stigli su na naplatu po tužbenom zahtevu. Svoje tekuće obaveze opština Grocka uredno izmiruje“.
- Očito se spremaju izbori za Beograd i onda svakako vlast pokušava na razne načine da pokaže bolji rezultat nego što bi to bio utisak građana. A, naš sistem to dosta omogućava, nažalost, zato što stalno postoji težnja da izvršna vlast što više ostavi prostora da sama određuje kriterijume i troši novce - navodi Milan Kovačević, ekonomista.
Dok Fiskalni savet nema podatke o razlozima preraspodele novca iz rezerve budžeta, upotrebu tih para Kovačević smatra netransparentnom i zgodnom za podmirivanje političkih interesa.
Predsednik beogradskog odbora Demokratske stranke Balša Božović podseća da je Beograd do pre pet godina finansijski pomagao gradovima i opštinama Srbije.
-Sada je obrnuta situacija i iz budžeta Srbije za Grad izdvaja se pomoć od 100 miliona dinara, jer ne može da izmiruje osnovne obaveze. Siniša Mali i Goran Vesić obmanjuju javnost tvrdnjama da gradska kasa nikad nije bila punija, pravdajući bezobrazno skupu novogodišnju rasvetu koja se postavlja već u septembru. Zbog jarbola, fontana, osmomesečne novogodišnje rasvete, besmislenih radova i neprekidnih grešaka Grad je doveden u situaciju da mu se isplaćuje pomoć za osnovne troškove, ukazao je on i poručio da oni koji su Beograd doveli u takvu situaciju moraju da odu. Građani iz cele Srbije će još jednom iz svog džepa platiti greške nesposobne gradske vlasti u Beogradu koja nedomaćinski i nestručno raspolaže budžetom prestonice - zaključio je Božović.
Na kraju ispada prosto neverovatno da Vlada Srbije skoro milion evra pokloni u jednom mesecu Beogradu za koji se tvrdi da je situacija nikada bolja, a godinama unazad, verovatno i unapred, Gradu Šapcu ne isplaćuje ono što je po slovu Zakona obavezna.
ODGOVOR MINISTARSTVA FINANSIJA
Redakcija „Glasa Podrinja“ obratila se zvaničnim putem Ministarstvu finansija sa molbom da nam da informaciju od javnog značaja na temu da li Grad Šabac duguje Republici i da li Srbija duguje Šapcu, i koliko. Iz Ministarstva finansija smo dobili odgovor u kojem stoji da ovo Ministarstvo ne poseduje tražene informacije.
- Imajući u vidu da poslove u vezi sa javnim plaćanjima koji obuhvataju vođenje evidencija i obavljanje poslova u okviru sistema konsolidovanog trezora obavlja Uprava za trezor Ministarstva finansija, u skladu sa članom 19. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Vaš zahtv prosleđujemo Povereniku za informacije od javnog značaja i upućujemo Vas da se obratitete navedenoj Upravi – stoji u odgovoru Ministarstva finansija.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa