26. oktobar 2017.26. okt 2017.
Krivina u ogledalu

Aco Srbine!

Navijački maniri uveliko su se uvukli u sve pore srpske društvene stvarnosti. Obrise ponašanja sa tribina imamo gotovo svuda. Negde su ti obrisi i jači od onih sa južnih i severnih kopova srpskih stadiona. Poslednji dolaze sa severa, ali i Kosova.
Okupili se navijači mimo stadiona, na ulici Severne Mitrovice da bi mogli da pijuckaju šampanjac, a da ne plate kaznu kao Boris Tadić na „Marakani“, kako bi proslavili novu pobedu Srbije, srpskog naroda, Ace, Marka, Vulina... Rezultat na semaforu 10:0 za nas, odnosno za državni projekat „Srpska lista“. Nismo još uspeli da svarimo ovih 5:0 iz Brisela, a vođa severnokosovskog dela preambule srpskog ustava Marko Đurić, već je slavio novu, ubedljiviju, pobedu.
Kosovo je, verovatno, jedina srpska zemlja, uz Majur kod Šapca, gde ti neko čestita pobedu tako što ga ti pozoveš da ti čestita pobedu i to putem spikerfona na mobilnom telefonu. To je i razumljivo, jer mili, sveti lik „Ace Srbina“ nikako da se pojavi na video bimu. Navijačima svejedno – video bim ili spikerfon. Skandiarnje neće da izostane. Okupilo se tako desetak navijača oko jednog telefona, pozove se „Aca“ i krene skandiranje.
Saslušali su tako i „jedini podobni Srbi na Kosovu“ glas svog Ace sa spikerfona. Ovoga puta nije bilo Zelje, koji je bio spikeronoša u Majuru, jer gradi čovek nešto na Kopaoniku, već je to bio vođa navijača – Marko, zvani brzi voz Beograd – Severna Mitrovica.
- Alo, predsedniče, da li se čujemo – upita Marko.
- Marko, da li me čuješ – upita Aca.
I tako nekoliko puta. A, onda vođa navijača sa Severa Kosova da glavom znak domalom, gradonačelniku Severne Mitrovice da krene u navijačko orgijanje: Živeo predsednik!
- Živela Srbija – započe skandiranje vođe navijača Marko, ali ga ostali ne shvatiše, pa krenuše samo da viču – Srbija, Srbija, jer je valjda predsednik važniji od Srbije. Iskreno, moglo je to i malo brže, jače i bolje, ali dovoljno je i ovako.
I taman kada su novinarske ekipe htele da ugase kamere i diktafone, vođa navijača Marko promeni tekst skandiranja, a ritam ostade isti.
- Aco Srbine, Aco Srbine... – sa još većim entuzijazmom, dostojnim ministarske funkcije, Marko povede skandiranje.
Posle nekog vremena morao je da prekine, jer je „Aca Srbin“ zalupio slušalicu.
Aca Srbin je morao da prekine razgovor, jer je na drugu karticu omiljenog kineskog telefona morao da se javi Kurcu Sebastijanu, nadajući se da će budući austrijski kancelar da mu čestita „pobedu čistu kao suza“.
- Ponovo igraju Cibona – Partizan, pa ovi tvoji skandiraju „Aco Srbine“ – omače se Kurcu Sebastijanu.
- Ma jok, skandiraju meni što smo pobedili na Kosovu – odgovori mu Aca Srbin.
- Nisam ni znao da učestvuješ na tim izborima, dragi moj prijatelju. Hvala ti za sve četiri čestitke – zahvali mu se Kurc Sebastijan sa zakašnjenjem i prekide vezu, jer ga je pozvala Angela Merkel.
Aca Srbin ugasi telefon i više onako za sebe reče: „Hvala ... Sebastijanu, pa se i ovo završi“.
Nenad Kulačin

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa