26. oktobar 2017.26. okt 2017.
DODIR DžEZA, OSEĆAJ BLUZA
UOČI 17. “INTERNACIONALNOG ŠABAČKOG BLUZ I DžEZ FESTIVALA”

DODIR DžEZA, OSEĆAJ BLUZA

Već odbrojavamo u satima vreme do svečanog otvaranja. Rekapitulirajmo divni festivalski petak, upoznajmo čudesnu subotu
Pod pretpostavkom da ste najnoviji broj “Glasa Podrinja” otvorili u četvrtak ujutru, znate da vas svega 40-ak sati deli od početka novog, sedamnaestog “Internacionalnog šabačkog bluz i džez festivala”. Udahnite duboko, ne sputavajte uzbuđenje i iščekivanje, ali kroz uzdah ih uvedite u vrt duševnog mira gde se duhovni hedonizam i radost stapaju u zadovljstvo koje prožima celo telo, a spoljnu ekspresiju tvori jedan blag, iskren osmeh.
To je to, znamo šta ćemo raditi u naredne dve večeri, ali u predvorje uživanja možemo zakoračiti već sada. Ukoliko ste slobodni, imate nekoliko minuta, bar toliko, nije loše pustiti neku “stvar” od kvarteta umetnika koji nas očekuju u Šabačkom pozorištu sutra i prekosutra, 27. i 28. oktobra. Niko ne voli dugove, a mi smo vam ostali dužni kojeg “reda” o majstorima subotnjeg programa. Oprostite zbog toga, pokušaćemo da se iskupimo od narednog pasusa. No, pre toga, postavite kursor u pretraživač i ukucajte: “Marko Djordjevic i Lazar Tosic ljuintet”.
Pred vama su kompozicije vrhunskih džez umetnika. Da, u pravu ste, nije vam slučajno poznato ime Marka Đorđevića, to je deo sastava “Trio sveti” koji je prethodna dva leta od šabačkih letnjih večeri pravio umetnost. Marko je bubnjar koji više od dve decenija gradi karijeru u kolevci džeza SAD, a mesto boravka mu je u Njujorku, profesor je na čuvenom Berkliju. On će od 20:30 biti gost, u džez krugovima, legendarnog Lazara Tošića i kvinteta koji uz njega čine: Novak Mijović, Ljubiša Paunić, Dragan Ćalina, Ivan Maksimović. Popularni Laza rođen je u Kraljevu, a kao strastveni zaljubljenik u džez stigao je u Beograd odlučan da uprkos svim preprekama izgradi karijeru. Brzo je dosegao vrh, našao je mesto u Big bendu RTB, zaslužio bubnjeve proslavljenog sastava “Sekstet Marković Gut”, a jedan deo muzičkog stvaralaštva imao je i u Nemačkoj. Nastupao je širom Evrope, sveta, čak je došao i do Kube. Entuzijazam ga nije napuštao ni groznih 90-ih kada je predvodio sastav u klubu “Plato”.
Uživajte, a kada budete spremni, ponovo kursor pozicionirajte u polje pretrage... spremni ste? U redu, prste na tastaturu i ukucavajte: “The petting blues band”. Dobro došli u novosadski bluz.
Pred vama je veština: Aljoše Molnara, Dejana Zeca, Nikole Vučetića i Milovana Đuđića. To su mladići koje je inspirisao bluz rok još 2008. godine. Najpre sviraju kao trio, a potom im se pridružuje Aljoša. Iza sebe imaju dva albuma, jedan LIVE i jedan studijski, a poznati su i po nastupima sa poznatim bluz i rok izvođačima: “Ju grupa”, “Riblja čorba”, “Tedžsas Flood”, “Blues trio”... Oni će imati čast da zatvore Festival nastupom od 21:45. Naravno, kao i u petak, kada napustite pozorište pravac “Stelina” na jamm session, saks genijalnost Olega Kirejeva.
Već slušate, ok, nećemo vas prekidati, samo ne zaboravite na petak. Malo potražite “MT blues band”, poslušajte šta donosi zvuk džez kvarteta predvođenog Maksom Kočetovim. Nema sumnje da ste uživali, a sada razmislite može li se internet video porediti sa uživo slušanjem? Realno, ne. U stvari, zbog čega bi poredili odmah, u petak i subotu čućete o čemu govorimo, sve će se “kas’ti samo”.
Fizički svet podrazumeva planetu Zemlju, ali suštinski samo maštom imamo mogućnost da opkoračimo čitav “treći kamen od Sunca”, dok istinski obitavamo u svom mikrosvetu svakodnevice, okvirima koji su nekada stega, a drugi put okrilje mira i sigurnosti. Lepo u pričama zvuči avanturistički duh, no (ne)svesno neizvesnost daljina uvek podređujemo samo malo boljoj izvesnosti delića svemira kuda se prostira naš život. Najveću težinu imaju dela i događaji koji od gline nekih večeri izvajaju večne uspomene, dok iskrenu radost iščekivanja nose jedino trenuci približavanja događaja za koji se spremamo mnogo duže od njegovog trajanja, a koji su opet tu, nadohvat koraka ili prosečno popunjenog rezervoara. Dame i gospodo, koliko vam je realno daleko Pozorište, zar je “Stelina” previše udaljena? Ulaz je slobodan. IZVOLITE.
D. B.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa