26. oktobar 2017.26. okt 2017.
DELEGACIJA ŠAPCA GOST BIOFESTA
Sajam organske hrane

DELEGACIJA ŠAPCA GOST BIOFESTA

Delegacija grada Šapca u cilju promocije i širenja organske proizvodnje u našem regonu posetila je međunarodni festival organskih proizvoda, Biofest u Subotici. Poseta je upotpunjena odlaskom na gazdinstvo porodice Mamužić iz sela Ljutovo, koje se već dugi niz godina bavi organskom proizvodnjom, i od nedavno svoje proizvode izvoze van granica naše zemlje.
-Pozvali su nas kao goste festivala jer znaju da se grad Šabac, preko Direkcije za poljoprivredu, interesuje za organsku proizvodnju već dosta dugo. Cilj nam je da za početak nađemo desetak proizvođača zainteresovanih za organsku proizvodnju. Oni bi svoje proizvode mogli da plasiraju po višim cenama. Pokušaćemo da napravimo akcioni plan i da u našem regionu proširimo organsku proizvodnju. Imamo stručnu podršku iz Subotice a Grad će sigurno stati iza proizvođača kako kroz obuku tako i finansijski - kaže pomoćnik gradonačelnika Šapca Aleksandar Jovanović.
Ana Nedić, stručnjak za organsku proizvodnju, naglašava da su potencijali u organskoj proizvodnji veliki i da se ekonomski isplati proizvoditi zdravu hranu.
-Suština je da se ljudi upoznaju da to nije način proizvodnje kako su radile naše bake i deke. Postoje preparati koji su dozvoljeni u proizvodnji, nije to samo “poseješ pa šta nikne”. Ono što je zanimljivo za proizvođače u našem regionu su organska jaja, koja se prodaju u Beogradu po 35-40 dinara. Samo je potrebno da se parcele, sa kojih se kokoške hrane, podvedu pod organsku proizvodnju a sve ostalo je isto. Postoji mnogo mogućnosti, naglašava Nedićeva.
Porodica Mamužić koju je posetila delagacija Šapca ima nekoliko hektara organskih njiva i proizvodi sve povrtarske i voćarske kulture. Oni su prvi počeli da se bave organskom proizvodnjom u Subotici i sada su lideri u Srbiji. Rade preradu ljute paprike koju plasiraju na evropsko tržište a organske jabuke sa tri hektara se prodaju unapred. Plasman je unapred obezbeđen za organske proizvode.
Dejan Pavlović, odbornik i predsednik šabačkog ogranka stranke Zeleni Srbije, inicirao je pre par godina organizaciju festivala organske hrane u Šapcu. Takođe je pokrenuo i pitanje Deklaracije o organskoj proizvodnji koju je šabački parlament usvojio. Kaže da ga je poseta BIOFEST i Udruženju organskih proizvođača Terras još više učvrstila u uverenju da je organska hrana pravi put kojim i grad Šabac i cela Srbija treba da idu.
-Zahvaljujući subvencijama iz gradskog budžeta na području Subotice su od 2015. godine do danas površine pod organskim zasadima povećane sa 150 na 450 hektara. Šabac će posle usvojene Deklaracije o organskoj proizvodnji i otvorene Organske pijace, izdvajanjima iz gradskog budžeta u 2018. godini omogućiti da dobijemo prve sertifikovane organske proizvođače sa naše teritorije. Pored zaštite životne sredine i zdravlja stanovništva organska proizvodnja je visokoprofitabilna, što nam je potvrdio i Josip Mamužić, čije smo domaćinstvo posetili, otkrivši da na hektaru začinske paprike uspeva da zaradi 8.000 evra godišnje, naglašava Pavlović.
BIOFEST 2017 je osvetlio i ogroman potencijal digitalne ekonomije u organskoj poljoprivrednoj proizvodnji. Trenutno je najinteresantnija i najrazvijenija platforma AgroLIFE Porganic koja je dostupna i u obliku aplikacije za pametne telefone i ona nudi GIS mape, terenske beleške, šifarnike, knjige polja, izveštaje i alarme i upozorenja i sve to u cilju povećanja prinosa i profita i smanjenja ukupnih troškova.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa