26. oktobar 2017.26. okt 2017.
Šabačka ulica u srcu Argostolija
Treća decenija bratstva dva grada

Šabačka ulica u srcu Argostolija

Srdačni i prijateljski susreti obeležili posetu delegacije grada Šapca Argostoliju, centru grčkog ostrva Kefalonije. Šabac je moj drugi rodni grad, kaže dr Viktor Ruhotas, počasni konzul Srbije u Grčkoj. U Šapcu uskoro Ulica Argostolija, najavio Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca
Više od dve decenije dugo prijateljstvo i bratske veze između Šapca i grčkog grada Argostolija, na ostrvu Kefaloniji, dobilo je još jednu simboličnu potvrdu – u centru Argostolija prošlog vikenda, uz svečanu ceremoniju, otvorena je Šabačka ulica. Himne Srbije i Grčke i pesma Tamo daleko, koja duže od jednog veka povezuje dva naroda, učinile su ovaj trenutak nezaboravnim, pa su u očima okupljenih Srba, koji žive na ovom ostrvu, zaiskrile i suze. Ceremoniji su prisustvovali Dušan Spasojević, ambasador Srbije u Grčkoj, dr Viktor Ruhotas, počasni konzul Srbije u ovoj zemlji, delegacija grada Šapca, predvođena Nemanjom Pajićem, predsednikom Skupštine grada, Aleksandros Parizis, gradonačelenik Argostolija, episkopi crkve Kefalonije i najviši zvaničnici grada domaćina i predstavnici tamošnje Skupštine.
- Šapčani se u Argostoliju osećaju kao kod kuće, jer je Grčka prijateljska zemlja Srbiji, a Argostoli naš bratski grad. Zahvalan sam konzulu Viktoru Ruhotasu koji je pokrenuo ovu inicijativu, gradskim čelnicima i žiteljima ovog grada što svoju ljubav, prijateljstvo i bratstvo iskazuju i na ovaj simboličan način. Na temelju dve decenije dugog bratstva dva grada, naša saradnja se nastavlja i uskoro će jedna ulica u Šapcu nositi ime po Argostoliju – rekao je Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca na ceremoniji otvaranja Šabačke ulice.
Ime ulice samo je način da se izrazi poštovanje i prijateljstvo između dva grada koje traje već dvadeset dve godine.
- Mnogo je značajno za nas ovo imenovanje ulice i 150 godina prijateljstva sa Srbima. Želimo i dalje u budućnosti da pojačamo naše veze, ne samo turističke, nego i u drugim oblastima. Ovo nije samo otvaranje ulice, ovo je put saradnje – poručio je Aleksandros Parizis, gradonačelnik Argostolija.
Šabačka ulica u samom je srcu Argostolija, uz Sokratovu. Žitelji ovog grčkog grada o Šapcu znaju dosta - gotovo da nema mesta na kom vas ne dočekaju sa osmehom i radošću na pomen da dolazite iz Šapca i Srbije. Sve to zahvaljujući zalaganju dr Viktora Ruhotasa, počasnog konzula Srbije u Grčkoj.
- Godinama ovde dolaze deca iz Srbije preko leta. Mislim da je više od osam stotina mladih tokom ovih godina bratskih veza između Šapca i Argostolija boravilo ovde kod nas. Za mene je Srbija moja druga zemlja, a Šabac moj drugi rodni grad. Puno mi je srce kad pomislim na Šabac – kaže dr Ruhotas.
Kako život najbolje režira sve ono što nazivamo slučajnostima, upravo u Argostoliju živi jedna Šapčanka – Bojana Kulezić udata je za Lefterisa Papademosa iz ovog mesta. Bojana i Lefteris imaju četvorogodišnjeg sina Jorgosa, koji neretko razgovor počne na srpskom, a završi na grčkom.
- Veoma sam srećna i ponosna. Naravno da ću prošetati Šabačkom ulicom, srećna što će deo mog grada od sada biti stalno sa mnom. Ovde živim već sedam godina, ovde je život veoma lep – kaže sa osmehom Bojana.
Povodom otvaranja Šabačke ulice, u Pozorištu Argostolija otvorena je izložba “Srbija i Grčka – 150 godina borbe za evropski Balkan”. Nije slučajno što je, osim Soluna, ova izložba jedino na Kefaloniji, kaže Dušan Spasojević, ambasador Srbije u Grčkoj.
- Srbija ima tri počasna konzula u prijateljskoj Grčkoj. Na jonskim ostrvima ih je dvojica – na Krfu i ovde na Kefaloniji. Zahvaljujući aktivnostima i angažovanju Viktora Ruhotasa ova izložba je upravo ovde, jer je on uspostavio bratske veze i odnose sa Šapcem, još 1995. godine, sa Sokobanjom, Čokom i Voždovcem – ističe ambasador Spasojević.
Izložbu su priredili Istorijski muzej Srbije i Muzej makedonske borbe iz Soluna, a brižljivo je, u Pozorištu Argostolija, postavila dr Stavrula Mavrogeni, profesorka Univerziteta u Solunu. Za nju je, kako kaže, Srbija život, druga zemlja, u koju je došla kao devojka, na studije istorije umetnosti u Beogradu, a vratila se u Grčku kao zreo čovek.
- Veze između ljudi su glavni razlog izložbe. Zajednička želja i Srba i Grka je da budemo slobodni. Iz te želje je nastala i ova izložba – kaže dr Mavrogeni.
U čast gostiju iz Srbije na sceni Pozorišta u Argostoliju folklorni ansambl i hor izveli su prigodan program – tradicionalne pesme i igre Kefalonije i srpsko kolo, potvrđujući blisku povezanost dve kulture.
Povelja o bratimljenju Šapca i Argostolija potpisan je u januaru 1995. godine, a na početku treće decenije bratskih veza najavljeni su intenzivniji susreti i saradnja, pa se očekuje da delegacija Argostolija Šabac poseti već početkom naredne godine.
RAST MEĐUSOBNE RAZMENE
U 2016. godini međusobna ekonomska trgovinska razmena između Srbije i Grčke iznosila je 400 miliona evra. Ove godine, do avgusta meseca do kada imamo podatke beleži se blagi rast u odnosu na prošlu godinu, pa možemo da kažemo, ako upotrebimo podatke iz poslednjih deset godina, da postoji jedan trend rasta u privrednoj saradnji između Srbije i Grčke. Mislim da ćemo moći u narednih pet godina da dosegnemo jednu znatniju sumu u odnosu na ovih 400 miliona evra – naglašava Dušan Spasojević, ambasador Srbije u Grčkoj.

SARADNjA SE NASTAVLjA
Nemanja Pajić sa saradnicima razgovarao je sa Aleksandrosom Parizisom, gradonačelnikom Argostolija, koji je u čast gostiju, priredio prijem u sedištu opštine. Govorilo se o mogućnostima za dalju saradnju u oblasti privrede, kulture, sporta i turizma.
Delegacija grada Šapca je, tokom boravka na Kefaloniji, prisustvovala liturgiji i litiji na dan Sv. Gerasima, zaštitnika Kefalonije, kao i službi posvećenoj Sv. Artemiju, zaštitniku policije ovog ostrva.
Poseta Argostoliju bila je prilika i za razgovor sa Panagisom Dragulogonasom, zamenikom prefekta Jonskih ostrva zaduženim za Kefaloniju i Spirosom Galjacatosom, zamenikom prefekta Jonskih ostrva zaduženim za turizam. Cilj ovih susreta je bilo međusobno upoznavanje i utvrđivanje pravaca dalje saradnje.
M. Musić

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa