10. februar 2011.10. feb 2011.
ŠKOLA SLIKANjA BRAĆE LUKIĆ

PORODIČNO OPREDELjENjE

Nedavno u galeriji Kulturnog centra u Šapcu održana 11. Svetosavska izložba polaznika škole crtanja i slikanja “Braće Lukić“. Od osnivanja 1998. godine kroz ovu umetničku radionicu prošlo više od 400 dečaka i devojčica
Sudeći po radovima prikazanim na 11. Svetosavskoj izložbi polaznika škole crtanja i slikanja “Braće Lukić“, likovna umetnost u Šapcu ima i te kako izvesnu budućnost. I ovaj put, šarenoliku tematiku, objedinila je prirodna nadarenost dečaka i devojčica, uglavnom osnovnoškolskog uzrasta. Dok, najmlađi Vasilije Vukomanović ima samo tri godine.
Početkom osamdesetih godina braća Lukić: Miloje, Milenko, Radenko i Milovan rade u okviru svoje galerije-ateljea. Prvu zajedničku izložbu organizovali su u Šapcu 1995. godine. Potom svoje radove predstavljaju poštovaocima umetnosti širom Srbije i Crne Gore. Izložbom u galeriji Kulturnog centra, 2005. obeležavaju tri decenije svog umetničkog stvaralaštva, a u maju prošle godine, njihovi radovi u Međuopštinskom istorijskom arhivu u Šapcu, prikazani su uporedo sa slikama Save Stojkova.
Škola crtanja i slikanja počela je sa radom 1998. godine.
- Nakon osnivanja privatnog udruženja likovnih stavralaca pod imenom “Braća Lukić“, zaživela je i naša škola crtanja i slikanja. Prva generacija je počela sa radom u jesen 1998. godine. Početak je bio težak. Prvih pet godina radili smo u prostorijama MZ“Šipurske livade“. Nakon toga smo dobili adekvatne prostorije u MZ “Žika Popović“, i ovom prilikom bih se posebno zahvalio savetu ove mesne zajednice što nam je omogućila ambijent dostojan potreba jedne slikarske škole- kaže umetnički mentor Milovan Lukić, i navodi da je u proteklih dvanaest godina časove crtanja, slikanja i vajanja pohađalo preko 400 naših najmlađih sugrađana. Mnogi od njih su svoj umetnički razvoj nastavila u šabačkoj Školi za umetničke zanate.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa