Info

2. novembar 2017.2. nov 2017.
PODRŠKA PROGRAMSKOM BUDžETIRANjU
ŠABAC PARTNER NA JOŠ JEDNOM VAŽNOM PROJEKTU

PODRŠKA PROGRAMSKOM BUDžETIRANjU

Prvi radni sastanak između predstavnika Stalne konferencije gradova i opština i predstavnika Grada Šapca održan je u utorak u Dunjića kući. Tema sastanka bila je saradnja na projektu Edžchange 5. Na konkursu je za podršku aplicirala 41 lokalna samouprava, a izabrano je osam, među kojima i Šabac.
Projekat se sastoji iz dve komponete. Jedna je upravljanje imovinom, a druga planiranje i programsko budžetiranje.
Aleksandar Marinković iz Stalne konferencije gradova i opština naveo je da se radi o najvećem programu koji finansira Evropska unija. Radi se o petoj fazi projekta koji se sprovodi još od 2005. godine.
-Nosilac projekta je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, a sprovodi ga SKGO. Podržavamo lokalne samouprave da unaprede svoj proces programskog budžetiranja. Radi se o jednoj novoj reformi javnih finansija. To je duga i zahtevna, ali i napredna vrsta budžetiranja, koja je uvedena 2015. godine i spremni ulazimo u njenu drugu fazu. Programski budžet je vrlo napredna, ali i komplikovana vrsta budžetiranja koja ima zadatak da poveže finansije sa rezultatima, objasnio je Marinković.
Prema Marinkovićevim rečima uskoro se očekuje potpisivanje memoranduma o saradnji u kom će se definisati obaveze i ovaj prvi sastanak već znači početak podrške na projektu. Projekat će trajati do aprila 2019. godine.
Gradonačelnijk Šapca Nebojša Zelenović je istakao da je SKGO pouzdan partner sa kojim grad već dugo sarađuje na različitim projektima. Naveo je da je Šabac uvek jedan od partnera na pionir projektima u Srbiji.
-Uspeli smo da kvalifikujemo onu temu koja je nama interesantna i da nam SKGO pomogne da se novac koji stiže iz EU na pravi način potroši u Šapcu. Ideja je da mi ono što je naša dobra politika, a to je uključivanje građana u odlučivanje, predstavimo kao našu ideju. Verujemo da ta naša ideja može da bude zamajac jedne nove energije u gradovima i opštinama, s obzirom na činjenicu da je u toku jedna ozbiljna centralizacija države koja dovodi u pitanje opstanak svih gradova i opština. Mi imamo jednu potpuno drugačiju politiku od one koja se sprovodi u Državi, a to je da se stvari dešavaju u sredinama u kojima ljudi žive, a da su nama najvažnija pitanja šta su stvarne potreb tih ljudi, rekao je gradonačelnik Zelenović.
M.M.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa