2. novembar 2017.2. nov 2017.
ANĐELKA PETRONIĆ, POTPREDSEDNICA FORUMA ŽENA DEMOKRATSKE STRANKE

ŽENA NE SME DA BUDE KVOTA

“Što se tiče politike, žena ne sme da bude samo kvota. DS je pokazala i prepoznala problem rodne ravnopravnosti i kao što možete videti sve više žena uzima aktivno učešce u donošenju odluka, raznim tribinama i edukaciji, a kao krajnji cilj je bolji položaj žena, kao i vraćanje vrednostima koje su, na žalost, u Srbiji marginalizovane. DS podržava napredovanje žena u svim sferama našeg društva”
Na nedavnoj Izbornoj skupštini Demokratske stranke u Beogradu, Šapčanka Anđelka Petronić izabrana je za potpredsednicu Foruma žena ove stranka.
Kada govori o današnjem položaju žena, Petronić kaže da one nisu ravnopravne sa muškarcima.
- To se vidi na brojnim primerima u svakodnevnom životu - koliko je žena rukovodilaca, koliko je žena direktora. Koliko je žena koje i jesu na nekom položaju, ali nemaju istu platu kao muškarci. Svakodnevno vidimo koliko je žena izlozeno napadima i diskrimatornom ponašanju u razgovoru za posao (trudnoća, deca –mala, velika, i ostala pitanja koja nikada nisu niti će biti postavljena jednom muškarcu). DS ima svoju platformu kojom se zalaže za bolji položaj žena u društvu, politici, ekonomiji, jer žena je oduvek bolje znala da ekonomiše od muškarca.
A, kada je reč o politici?
- Što se tiče politike, žena ne sme da bude samo kvota. DS je pokazala i prepoznala problem rodne ravnopravnosti i kao što možete videti sve više žena uzima aktivno učešće u donošenju odluka, raznim tribinama i edukaciji, a kao krajnji cilj je bolji položaj žena, kao i vraćanje vrednostima koje su, na žalost, u Srbiji marginalizovane. DS podržava napredovanje žena u svim sferama našeg društva.
Kako komentarišete sudove poglavara SPC po pitanju rađanja, kao i ocene da su Srpkinje čedomorke i da moraju da rađaju?
- Svaka žena sa svojim telom može da postupa kako ona želi i oseća, to je njena lična, privatna stvar. U momentu kada se pod krovom SPC dešavaju mnogo gore stvari od odluke žene da prekine trudnoću, apsurdno je komentarisati ovu temu. Država ima svoj resor delovanja, crkva svoj. Srbija je sekularna država, ali po izjavama sveštenstva, samo na papiru, jer se crkva sve češće meša u državna pitanja. Ova izjava poglavara SPC je grotesna, uvredljiva i neprimerena. Kao majka, ćerka, žena osuđujem svaki vid mizogonije. Država bi trebala da ima institucije koje će se baviti odgovornom politikom i stvaranjem uslova u kojim bi svaka žena imala uslove da bezbrižno planira porodicu, uslove gde neće razmišljati da li će detetu moći da pruži sve što je neophodno za zdravo odrastanje, a ne da razmišlja da li će biti plaćena, da li će dobiti otkaz ako ostane u trudna, ili ako je na bolovanju zbog bolesti deteta... Država, a ne crkva.
Izostala je reakcija države po tom pitanju, ako izuzmemo odgovor Zorane Mihajlović, ministarke u Vladi Srbije?
- Od države koja je dozvolila mešanje crkve i zadiranje u privatnost, u ovom slučaju žena, nisam očekivala reakciju, na zalost.Tužno je što je samo ministarka osudila, jer kada pogledamo procentualno broj žena u parlamentu, ima ih više od jedne. Još jedan od pokazatelja da je jako važno da žene budu aktivne u svim sferama društva, jer ako se same ne izborimo za naša prava, država nam sigurno neće pomoći, pa čak ni u osudi kao što možemo da vidimo.
Šta će preduzeti Forum žena DS u narednom periodu?
- Forum žena je dobrovoljna organizacija žena koju čine članice DS kao i žene koje nisu stranački aktivne, a žele da doprinesu svojim delovanjem razvoju i napretku društva. U narednom periodu planiramo da organizujemo tribine koje će biti vezane za dane koji se obeležavaju kako u svetu tako i kod nas. Plan nam je da obuhvatimo sve teme, od zdravstva, školstva, ekonomije, ali se moramo vratiti na početak, na ljudska prava, koja su danas u Srbiji ugrožena.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa