2. novembar 2017.2. nov 2017.
BLAGO ČISTIMA SRCEM
VLADIKA LAVRENTIJE ODLIKOVAN ORDENOM SV. VLADIKE NIKOLAJA

BLAGO ČISTIMA SRCEM

Na praznik Svetog mučenika Longina Sotnika, u nedelju, 29. oktobra, u Hramu Vaskrsenja Hristovog u Valjevu, u Eparhiji valjevskoj obeleženo je pola veka vladičanstva episkopa Lavrentija. Od pedeset godina njegove arhijerejske službe, skoro dve decenije, (od 1989. do 2006. godine), bio je na čelu Šabačko-valjevske eparhije.
Svetu arhijerejsku Liturgiju služili su episkopi obe eparhije, valjevske i šabačke, Milutin i Lavrentije, uz sasluženje brojnog sveštenstva i sveštenomonaštva, kao i pojanje Crkvenog hora „Hadži Ruvim“ pod upravom Milice Stepanović – Babamilkić. Liturgijsku svečanost, episkop. Milutin krunisao je dodelom Ordena Svetog vladike Nikolaja Vladiki Lavrentiju „za poluvekovni predani arhipastirski rad na njivi Gospodnjoj SPC i nemerljiv doprinos širenju dela i učenja Svetog vladike Nikolaja“. Sabranje je završeno trpezom ljubavi u Eparhijskom domu, kojoj su, između ostalih, prisustvovali direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vlade Srbije dr Mileta Radojević i dramski umetnik Radoš Bajić.
- Vladika Lavrentije je sakupljao najdragocenije bisere u Zapadnoj Evropi i njima okitio srpski narod i srpsku crkvu. Ti biseri, to bescen-blago, bili su zapisi, pisma, knjižice i propovedi Svetog vladike Nikolaja. Sve je to naš dragi Vladika Lavrentije skupljao, neumorno danju i noću sređivao, pripremao i štampao u vreme kada je reč vladike Nikolaja u Srbiji bila od komunističkog terora zabranjena, istakao je vladika Milutin.
Dirnut ukazanom čašću, episkop Lavrentije podsetio je prisutne da ništa čoveka ne može obradovati više od dobrih dela, čistog srca i mirne savesti.
- Gospod nam poručuje: “Blago čistima srcem jer će Boga videti“. Nije rekao ni „blago vrednima“, ni „blago učenima“, ni „onima bistrima“, već „blago čistima srcem“, jer se u takve Bog useljava. Želim vam da uvek imate srce spremno za najvišeg gosta u životu našem, našeg Spasitelja i dobrotvora. Da se on useli u srce. Kad je tu, ne bojte se nikog, jer vam niko ništa ne može, rekao je vladika Lavrentije.
Poznati glumac i reditelj Radoš Bajić naglasio je da je i sam osetio očinsku ljubav vladike Lavrentija, koji je pružio podršku njegovom stvaralaštvu i dodelio mu Orden Svetog vladike Nikolaja. Pored toga, na njegov predlog, SPC je odlikovala Bajića Ordenom Svetog Save.
Prve korake življenja u veri, direktor Kancelarije za saradnju sa Crkvama i verskim zajednicama dr Mileta Radojević, načinio je upravo u Valjevu, a vladiku Lavrentija upoznao je pre tridesetak godina.
- On je jedinstven episkop, koji se razlikuje od svih po svojoj jednostavnosti i načinu komunikacije sa sveštenstvom i narodom, čak i sa onima koji nisu deo naše Crkve. U svim delovima sveta uspevao je da nađe plodno tle za seme naše vere i plodove njegove setve ubiraće i buduće generacije, rekao je dr Radojević.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa