2. novembar 2017.2. nov 2017.
ISTINA ĆE NAS OSLOBODITI
SLAVA HRAMA I PARASTOS NEVINO STRADALIMA

ISTINA ĆE NAS OSLOBODITI

Hram Svete Petke, podignut u spomen onima koji su drugačije mislili od ondašnje vlasti, nevino postradalih Šapčana posle Drugog svetskog rata, proteklog petka, na dan kada se praznuje Prepodobna majka Paraskeva, proslavio je svoju slavu. Posle svete liturgije, usledila je litija, rezanje slavskog kolača i parastos svima koji su ubijeni bez svedoka.
Četiri dana posle oslobođenja Šapca, 27. oktobra 1944. godine, u Šapcu je počelo ubijanje građana, koje su oslobodioci, bez utvrđene krivice i sudskog procesa, proglasili “narodnim neprijateljima”. Pretpostavlja se da je oko dve hiljade sugrađana brutalno ubijeno na Železničkom mostu. Samo prvog dana, život je izgubili njih trideset i šest, čija su imena sutradan istaknuta na zidu Okružnog zatvora. Jedan od njih bio je otac Vojislave (Mace) Žunić, koji je radio u Srpskom Načelstvu, u službi kralju i otadžbini.
- Nažalost, ne sećam se oca, jer sam, tog dana kad je ubijen, imala deset meseci i dvadesetšest dana. Ali, bio je prisutan tokom mog odrastanja, majka je stalno pričala o njemu. Sećam se odlazaka na Savu, gde je majka palila sveće, jer groba nije bilo. Za života nije jela ribu iz Save i uvek je govorila, a i ja kasnije, na pitanje gde je tatin grob: “Cela Sava”. Znali smo čoveka koji je bio egzekutor te noći kad je otac ubijen. Nikad nismo poželeli da se svetimo, ali smo okretali glave kad god ga sretnemo. Tako je nas majka učila, a ja svoju decu. Bila sam ponosna kada je otac rehabilitovan i kada sam prvi put u crkvi njegovo ime čula kao ime žrtve, a ne narodnog neprijatelja. Ceo život mi nedostaje.
Do proleća 1945. godine, život su izgubili ugledni ljudi Šapca, čija je imena zabeležio prota Grigorije Babović u svojim Memoarima. Među njima su bili apotekari Vlada Samurović i Ilija Ranković, trgovac Mihailo Antić, sveštenik Paun Prokić, major Dobra Nikolić, inženjer Aleksandar Bučin i mnogi drugi. Na inicijativu Udruženju građana “Most”, pre jedanaest godina, podignuta je crkva posvećena Svetoj Petki, pored mosta, njima u spomen.
- U vreme kad je podignut hram, započeto je zvanično istraživanje monstruoznih zločina komunističke ideologije. Želimo da pomognemo potomcima nevino postradalih građana u rasvetljavanju istine i utvrđivanju činjenica i imena egzekutora. Naš program je sažet, suočavanje sa istinom kao takvom, rekao je Ljuban Damjanović, predsednik Gradskog odbora Pokreta obnove Kraljevine Srbije.
Setili smo se Hristovih reči: “Spoznajte istinu i istina će vas osloboditi”.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa