2. novembar 2017.2. nov 2017.
BESMISLENO RASPRAVLjATI  O DOBROBITI VAKCINA
KONFERENCIJA U DOMU ZDRAVLjA NA TEMU MALIH BOGINjA

BESMISLENO RASPRAVLjATI O DOBROBITI VAKCINA

Epidemija malih boginja na Kosovu i Metohiji bila je tema konferencije za medije održanoj u Domu zdravlja u ponedeljak. Načelnica Službe dečje zdravstvene zaštite dr Snežana Gavrilović i pomoćnik direktora za kvalitet rada dr Dejan Pavlović govorili su o značaju vakcinacije dece i rezultatima koje ova Ustanova postiže na tom polju.
-Nijedna preventivna mera, sem higijenski ispravne vode za piće, nije donela toliko dobrobiti čovečanstvu kao što je imunizacija. Zahvaljujući vakcinaciji mi više nemamo bolesti koje su u prošlosti odnosile milione života. Velike boginje više ne postoje. Poliomijelitis je na granici da bude globalno iskorenjen. Male boginje su ispunjavale sve uslove da budu eliminisane, međutim zbog antivakcinalnog lobija obuhvat vakcinom dece pada. Smatram da je u 21. veku besmisleno raspravljati o tome da li je vakcinacija dece potrebna ili nije, istakao je dr Dejan Pavlović.
Naveo je da je sprovedeno više od 1.000 istraživanja na više kontinenata i na višemilionskom uzorku, od strane nezavisnih grupa istraživača i kojima je dokazano da ne postoji uzročno-posledična veza između MMR vakcine i obolevanja od autizma. Vremenski se preklapa period primanja ove vakcine sa periodom u kom se najčešće dijagnostikuje autizam. Pavlović, međutim, ističe da je u osnovi autizma genetska predispozicija na koju utiče više od 40 faktora.
Dr Snežana Gavrilović je istakla da su prema važećem pravilniku o vakcinacijama dužni da sprovedu vakcinaciju protiv 10 vrsta različitih zaraznih bolesti kod dece. Cilj svake vakcinacije je da obuhvat bude veći od 95 odsto.
-Prema podacima za prošlu godinu petovalentnom vakcinom koja se daje u drugom mesecu vakcinisano je 97,8 odsto dece. Prva doza MMR vakcine prima se od 13. do 15. meseca i dobilo ju je 92 odsto dece, a revakcinu u 7. godini 96 odsto dece. Ove godine je, do sada, prvom dozom MMR vakcinisano 79 odsto dece, a drugom oko 98 odsto. Očekujemo da do kraja godine ovaj procenat bude znatno veći. Nismo imali nijednu neželjenu reakciju, navela je dr Gavrilović.
Ažuriranjem spiskova roditelji koji uporno ne dovode decu na vakcinaciju prijavljuju se sanitarnom inspektoru, koji ih prvo upozorava, a ako ni to ne pomogne, podnosi prijavu. Prema zakonu, u Domu zdravlja su dužni da na uverenju za upis dece u vrtić i školu u napomenu napišu ukoliko dete nije vakcinisano, što oni i čine.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa