2. novembar 2017.2. nov 2017.
Muzika iskazana rečima
PREDSTAVLjENA KNjIGA “RAZBACANI ZVUCI” NINE ĆOSIĆ
U KULTURNOM CENTRU

Muzika iskazana rečima

O Ćosićima smo pisali u našem natpisu “Srećni ljudi”, pre dve godine. Tada su Zoran i Nina predstavili autorski projekat “Pripovetke jednog kaplara”, koji je nastao na osnovu malo poznate, istoimene Nušićeve knjige o srpsko-bugarskom ratu. Proteklog čevrtka ponovo su bili u Šapcu. Ovaj put da predstave Nininu prvu samostalnu zbirku priča “Razbacani zvuci”.
Publika je uživala u neposrednom razgovoru koji je, sa očitim darom, vodila Ninina koleginica Dunja Petrić, koja svira flautu i pikolo u Simfonijskom orkestru RTS-a.
Dunja: Čime god se bavimo u životu, iz kog god da smo društvenog miljea, tragamo za srodnom dušom. Da li misliš da je pisanje tvoja nova srodna duša?
Nina: Jeste, kao što je i muzika. Nekada nisam imala potrebu za pisanjem, uglavnom sam pevala i pasionirano čitala. Ta potreba je došla sa sazrevanjem. U početku sam stidljivo zapisivala svoje maštarije, a potom sam krenula u Radionicu kreativnog pisanja “Pričart”. To je bilo jako zanimljivo i korisno iskustvo. Radili smo na stilu, gramatici, žanrovima…
Razbacani zvuci knjiga je priča koja govori o ljubavi. Kao osećanju, odnosu, zabranjenoj, prijateljskoj, vanremenskom prepoznavanju duša u večnosti… “Kod tople duše”, priča je koja je za sada je prva na listi kod čitalaca.
- Između ostalog, htela sam da ispričam priču o odnosima. Šargarepica je žena puna života i emocija, nekontorlisanih emotivnih izliva, što je Vrapca zbunjivalo. Neretko se sretnemo sa takvim ljudima i biva nam nelagodno zbog izraženih reakcija koje imaju, zato što ne vidimo njihovu suštinu, toplinu koju imaju.
Zbirka ima tri ciklusa: Susretanja, Naklapala i Rasuti zvuci. To je muzika iskazana rečima.
- Priče su tople, pune zvukova, boja i mirisa. Mislim da je najjači treći ciklus, koji govori o muzičkim instrumentima u prvom licu jednine, što je novina, bar kad je reč o srpskoj književnosti. Tu dolazi do izražaja Ninina iskrenost i ljubav prema muzici, rekla je Branka Todorović, urednica Književne scene u Kulturnom centru.
Odabrane priče nadahnuto je govorio dramski umetnik Zoran Ćosić, Ninin suprug i njene “druge oči”.
Nina Ćosić rođena je 1972. Godine u Nišu, gde je završila nižu i srednju Muzičku školu. Kao mala, igrala je u pozorišnim predstavama i želela da bude glumica kao tata (Desimir Stanojević), ali je muzika nadjačala. Kada je diplomirala na odseku za obou na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Ljubiše Petruševskog, zaposlila se u Simfonijskom orkestru RTS-a. Dobitnica mnogobrojnih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima, sarađivala je sa gotovo svim orkestrima u zemlji i regionu. Pored solističkih i nastupa u kamernim sastavima, proteklih desetak godina, učestvuje u popularnom muzičko-poetskom kabareu “To su bili dani”. U poslednje vreme piše kratke priče. “Laž” je ušla u zbirku najboljih ostvarenja sa 13. konkursa za najkraću priču, a “Zagrljaj” u Zbornik savremenih ljubavnih priča. “Ako biste je pitali cime bi se bavila a da nema veze sa umetnošću, morala bi dobro da promisli”. U srecnom braku sa Zoranom Ćosićem, glumcem Narodnog pozorista iz Beograda, ima dvoje dece, Jevrema i Nataliju.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa