2. novembar 2017.2. nov 2017.
Lešnik

VOĆNA KULTURA U EKSPANZIJI

U Centru za stručno usavršavanje održano je još jedno u nizu stručnih predavanja o mogućnosti podizanja voćnih zasada i unapređenju voćarske proizvodnje. I ovaj put, u organizaciji gradske uprave i Odeljenja za poljoprivredu je predavanju prisustvovao veliki broj proizvođača a stručnjaci iz ove oblasti su predočili najvažnije procese u proizvodnji.
- Najbitnije tri tačke su agrotehnika, proizvodnja sadnog materijala i plasman. Oko 70 poljoprivrednih proizvođača je prisustvovalo seminaru. Konkretno seminar se odnosio na voćnu vrstu lešnik koja ju našem regionu zadnjih godina zauzima sve veće površine. Procenjuje se da je već lešnikom zasađeno oko 200 hektara ali se te površine naglo povećavaju a i prisustvo ovolikog broja zainteresovanih proizvođača to pokazuje, kaže poljoprivredni stručnjak Vladimir Savković.
Proizvođači i potencijalni proizvođači su kroz diskusiju sa predavačima bili izuzetno zahvalni na ovakvoj vrsti savetovanja i izrazili želju da se ovakva predavanja nastave. Kroz znanje se stiče i imanje.
Tokom savetovanja došlo se do zaključka da ni cena ni otkup lešnika nisu problem i da tog voća nedostaje na celokupnom evropskom tržištu. Svakako karakteristike ploda omogućavaju proizvođačima i mogućnost čuvanja bez posebnih ulaganja što je dodatna stimulacija za proizvodnju. Kod nas na tržištu su zastupljeni različiti sortimenti a zavisno od tipova zemljišta se i sade određene sorte. Jedini problem u uzgoju lešnika je plodonošenje koje iznosi od pet do sedam godina pa je strpljivost proizvođača potrebna. Nakon tog perioda brzo se vraća uloženo.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa