2. novembar 2017.2. nov 2017.
Hroničari jednog grada
„GLAS PODRINjA“ PREDSTAVLjEN NA SAJMU MEDIJA U OKVIRU MEĐUNARODNOG SAJMA KNjIGA U BEOGRADU

Hroničari jednog grada

„Glas Podrinja“ se predstavio na Sajmu medija u okviru Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu i to na štandu Lokal presa čiji smo i mi članovi.
Svi oni koji su posetili našu prezentaciju dobili su besplatan primerak poslednjeg broja naše novine, kao i poklone koje je spremila naša marketing služba. Tom prilikom posetioci Sajma su imali priliku da se neposredno upoznaju sa radom naše redakcije.
Posetioce je najviše zanimalo da li smo „slobodna novina“, odnosno da li smo pod „patronatom režima“ i slično. Naš štand su u na Sajmu medija posetili delegacija grada Šapca, političari, književnici, novinari, ali i jedna estradna zvezda.
Među prvima je „Glas Podrinja“ posetio naš poznati voditelj i satiričar Zoran Kesić.
- Uvek se rado vraćam u Šabac – rekao je Kesić dok je sa sinom prelistavao našu novinu.
Iskoristili smo priliku da mu čestitamo rođenje drugog sina.
- Hvala, hvala. Moja žena nije čedomorka, što bi rekli ovi iz SPC, dva deteta mi je rodila – u svom fazonu je odgovorio Kesić.
Ono što je najinteresantnije kada je njegov rad u pitanju to je skraćenje njegove emisije koja je trajala i do sat vremena, a sada nešto duže od pola sata.
- Poslednja epizoda traje 40 minuta. Na žalost, televizija O2 nam nije dozvolila da trajemo duže od 32 minuta, tako da se ne čudite ako vam se bude učinilo da tu nešto fali. I fali. 8 minuta koje smo morali da isečemo. A pitanja „zašto je emisija ove sezone skraćena“ koja upućujete našoj ekipi, bolje uputite našoj televiziji. Oni će svakako znati zbog čega se njihova ubedljivo najgledanija emisija, višestruko gledanija od bilo koje druge emisije, skraćuje. Sigurno ima neke logike u odluci da se ukine čitav jedan reklamni blok prepun reklama i da se televizija liši zarade od tih reklama. Sigurno ima logike i u odluci od pre par godina da se bez obrazloženja ukine repriza emisije, koja je takođe bila gledanija od ostalih emisija i koja je televiziji donosila zaradu od reklama – zaključio je Kesić.
Preko puta nas, na štandu „Danasa“ predsednik Levice Srbije Borko Stefanović je potpisivao svoju knjigu koja je upravo izašla iz štampe „Depeše iz Vašingtona“. Posetio je i nas i interesovalo ga je kako opstajemo na tržištu.
- Ovo vreme je krajnje teško za medije. Pritisci, i politički i „tržišni“ su sa svih strana. Čestitam vam na opstanku i želim da se izborite sa svim problemima.
Željno se iščekivao i dolazak ministra odbrane Aleksandra Vulina. Na kraju se zaustavio i na našem štandu, a diretkor „Glasa Podrinja“ upoznao ga je sa našom novinom. Pojedine kolege su pokušale da ga pozovu i na štand „Danasa“, ali ministar ni krajičkom oka nije registrovao postojanje ove redakcije na Sajmu medija.
Porazgovarali smo i sa našom koleginicom Oliverom Kovačević, urednicom kulturno-zabavnog programa RTS i autorkom emisije „Da, možda, ne“. Malo je i nas zanimalo kakva je situacija na javnom servisu, a malo i nju kako je kod nas.
Na našem štandu se zadržao i Vuk Drašković. On još od ranije zna za „Glas Podrinja“ i nije bilo prevelike potrebe da mu govorimo o tome šta i kako radimo. Za Sajam knjiga nije spremio neko novo izdanje iz svog stvaralaštva, jer mu je u prvoj polovini godine izašla knjiga „Ko je ubio Katarinu“.
Najzanimljiviji deo naše prezentacije je bio dolazak estradne zvezde Bore Drljače koji prelistao našu novinu od prve do poslednje stranice. Ovoga puta nije pevao, ali nam je odrecitovao jednu pesmu o Drini i Savi. Iskoristio je trenutak da je sa nama bio i Dragoljub Draža Petrović, glavni i odgovorni urednik „Danasa“ i požalio mu se da u kafanu u koju on ide „ne dolazi“ ta novina, a on voli da je čita. Na našu informaciju da se za malo mimoišao sa ministrom odbrane Vulinom, promprmljao je nešto sebi u bradu, ali smo jasno shvatili na šta je mislio.
Naš boravak na Sajmu medija bila je prilika da se susretnemo sa našim kolegama iz raznih redakcija i da se međusobno izjadamo. Svesni da situacija nije idealna, ali retko kada je i bila. Izabrali smo profesiju koja ima i svojih mana i vrlina i delimo je sa svim ostalim medijima i kolegama nadajući da će jednog dana biti bolje.
PODRŠKA GRADA
Delegacija grada Šapca na čelu sa zamenikom gradonačelnika Dušanom Kostadinovićem posetila je naš štand i pružila punu podršku „Glasu Podrinja“. Pored zamenika gradonačelnika, posetili su nas i član Gradskog veća dr Milutin Ikodinović i saradnik u gradskoj upravi za kulturu Dejan Živanović.
- „Glas Podrinja“ je hroničar našeg grada i ovde smo došli kako bi pružili podršku vašoj redakciji na Sajmu medija. U doba tabloidizacije, selektivnog i nekvalitetnog informisanja, postojanje ovakvog nedeljnika, koji beleži sve važne događaje iz života Šapca, predstavlja pravo bogatsvo – rekao je Kostadinović.

RIJALITI ZVEZDE
Pored Aleksandra Vulina, Sajam medija su posetili i drugi ministri, ali bez telohranitelja i Pi ARova, poput ministra za rad Zorana Živkovića i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića. Najveću pažnju posetioca Sajma medija, međutim, izazvala je ekipa jednog rijaliti programa na čelu sa izvesniom Đusom koja je imala veće obezbeđenje i od pomenutog Vulina.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa