9. novembar 2017.9. nov 2017.
E baš vam hvala
Prva i jedina promocija novog romana Marka Vidojkovića i to u Šapcu

E baš vam hvala

U čemu je tajna Vidojkovićevog romana? Jednostavno, napisao je knjigu koja je zanimljiva, dinamična, puna iznenađenja, zvuči ali nije – nostalgična, brzo se pročita i jedina joj je mana što se brzo pročita
Marko Vidojković svojim pisanjem i društvenom aktivnošću retko koga može da ostavi ravnodušnim. Tako je i sa novim romanom „E baš vam hvala“ koji je za nešto manje od dva meseca dospeo na prvo mesto Lagunine rang liste.
Na nedavno završenom Međunarodnom sajmu knjiga, Vidojkovićev roman je bio među pet najprodavanijih, a ovaj uspeh je još veći ako se ima u vidu da je njegova knjiga bila jedina bez ikakve reklame. Ako tome dodamo da u Srbiji, do šabačke, nije organizovana nijedna promocija ovog romana, slobodno možemo da kažemo da je reč o pravom fenomenu.
U čemu je tajna Vidojkovićevog romana? Jednostavno, napisao je knjigu koja je zanimljiva, dinamična, puna iznenađenja, zvuči ali nije – nostalgična, brzo se pročita i jedina joj je mana što se brzo pročita.
- To je u stvari najbolja stvar koja može da se desi za jednu knjigu i njenog autora. Takva reakcija može da natera pisca da napiše nastavak o kojem ozbiljno razmišljam – rekao je Vidojković na promociji romana „E baš vam hvala“ u Šapcu.
Radnja ovog romana je smeštena u SFRJ 2017. godina. Ta velika socijalistička utopija je preživela sva iskušenja devedesetih efikasnom akcijom koja je za rezultat imala obaranje aviona u kojem su svi članovi Predsedništva SFRJ i svi predsednici Republika poginuli. Ta i takva SFRJ postoji u paralelnom univerzumu zajedno sa našom stvarnošću. Problem nastaje kada krenu da pucaju šavovi između ta dva sveta i ljudi iz našeg sveta prelaze u njihov i obrnuto.
- Glavni junak Mirko Šipka, radnik Saveznog SUP, dolazi u dodir sa drugim univerzumom, otvaraju se portali, kroz njih izlaze neobična lica, koja otkrivaju da tamo negde u drugoj stvarnosti Jugoslavije više nema.
Javlja se opasnost od kolapsa oba univerzuma. Jugoslovenski naučnici grozničavo vrše opsežne proračune i istraživanja, i dolaze do zaključka da je do probijanja barijere između paralelnih stvarnosti došlo još padom aviona sa predsednicima i članovima Predsedništva. Donose zaključak da postoji samo jedan način da se reši nastali problem, nakon čega Jedinica za specijalne operacije Jugoslovenske narodne armije dobija vrlo specifičan zadatak da preuzme kontrolu nad našom stvarnošću – rekao je Vidojković.
„E baš vam hvala“ je roman koji, kako je on rekao, predstavlja kritiku društva u kojem živimo i razotrkiva zabludu o zemlji u kojoj smo živeli.
- Ova knjiga je efikasna kao što su u SFRJ 2017. godine efikasni i komunisti. Svaki problem rešavaju efikasno i trajno. Četnike i partizane koji iz našeg sveta dolaze u njihov ubijaju na Golom otoku i organizuju prevrat u našem svetu tako što će ubiti sve predsednike i premijere država nastalih raspadom SFRJ – otkrio je Vidojković.
Uporedo sa srpskim izdanje ovog romana, E baš vam hvala je izašao i u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Zanimljivo je da se nova Vidojkovićeva knjiga našla na četvrtom mestu najprodavanijih romana u jednoj poznatoj zagrebačkoj knjižari što se ranije nije desilo nijednom srpskom piscu od raspada Jugoslavije. Roman „E baš vam hvala“ je izdala Laguna i u Šapcu se može kupiti u njenoj knjižari.
Zastava 1001
SFRJ u Vidojkovićevom romanu deluje, na prvi pogled, kao idealna država. U njoj na liniji Beograd – Zagreb – Ljubljana saobraća elektromagnetni voz. Fabrika automobila u Kragujevcu proizvodi elektromobil Zastava 1001, a građani koriste pametne telefone, tablete i laptopove EI Niš i Odod Cetinje. Lake droge su legalizovane, a jedan dinar vredi pet nemačkih maraka.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa