10. februar 2011.10. feb 2011.
DELEGACIJA SRPSKOG PARLAMENTA POSETILA SRPSKU ZAJEDNICU U ALBANIJI

OPSTALI UPRKOS SVEMU

Narodni poslanici, članovi Odbora Narodne Skupštine Republike Srbije, Aleksandar Čotrić, Zoran Bortić i Zoran Nikolić, krajem januara posetili srpske zajednice u Fijeri, Skadru i Tirani. Srbi u Albaniji opstali uprkos vekovnoj asimilaciji
Podatak da u zemlji u kojoj je preko 80 odsto toponima srpskog jezičkog porekla, Srbi čine manje od jednog procenta ukupnog stanovništva, najbolje pokazuje kakav je položaj ove nacionalne zajednice u Republici Albaniji bio tokom proteklih decenija, a kakav je i danas. I zaista: teško da u savremenoj Evropi, izuzimajući možda takozvanu državu Kosovo i Metohiju, postoji državna zajednica u kojoj je položaj Srba i institucionalno i vaninstitucionalno do te mere ugrožen da preti da se potpuno asimiliraju, kao što je to položaj Srba u Albaniji.
Takav položaj Srbima u Albaniji nije nametnut od juče - oni su izloženi asimilaciji na albanskim prostorima kroz vekove, a naročito od 1934. godine, kada je kralj Zogu zabranio rad pet škola koje su do tada radile na srpskom jeziku. Od tada, preko višedecenijske komunističke vladavine Envera Hodže, pa sve do danas, nije obnovljen rad ovih škola, a tek od nedavno otvoreni su prvi kursevi srpskog jezika. Zvanična državna politika bila je da se potpuno izbrišu tragovi o postojanju Srba i to se ostvarivalo kroz zabranu upotrebe jezika i pisma, kroz nacionalno izjašnjavanje na popisu stanovništva i kroz albanizaciju srpskih imena i prezimena. Ovaj narod, koji je vekovima naseljavao područje današnje Albanije, restriktivnim merama države postepeno je albanizovan i došao je na ivicu opstanka. Ne zna se čak pouzdano ni koliko Srba danas u Albaniji živi. Zvanična statistika govori o 10. 000 pripadnika ovog naroda, dok predstavnici Srba tvrde da ih ima 40. 000.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa