9. novembar 2017.9. nov 2017.
MASAKR U LUGU
U OPŠTINI BOGATIĆ DIVLjAJU PSI LUTALICE

MASAKR U LUGU

Horde napuštenih pasa haraju mačvanskim poljima. Ne retko ujedaju prolaznike na ulicama i đake u školskim dvorištima. Prošle godine opština Bogatić za naknadu štete i nanošenje telesnih povreda iz budžeta morala da plati šest miliona dinara, a tako čine i sve druge lokalne samouprave i gradovi u Srbiji. Sterilizacija ovih životinja koje štiti Zakon i razna udruženja, pored izgradnje prihvatilišta za sada daju slabe rezultate
Najnovija uznemiravajuća slika zaklanih ovaca dolazi iz atara Lug u Bogatiću od kolebe Rada Puzića. Ovom domaćinu je nedavno u noći horda napuštenih pasa zaklala celo stado ovaca. Gotovo da je ostao bez daha kada je uobičajeno, ujutro došao kod kolebe da u staji gde drži, nahrani i napoji ovce. Video je stravičan prizor. Ležale su u lokvama krvi.
Strava i užas
Kao u kakvom Hičkokovom filmu. Osam belih trupova ovaca, mestimično navlaženih krvlju i bez glava. Dve su bile još žive ali sa teškim telesnim povredama. Izujedane svuda po telu, njuške otkinute. Teško su disale. Vrata prostorije, provaljena. Po ovome, uznemireni domaćin zaključuje da je krvožednih pasa bilo više.
To potvrđuju policajci i veterinari koji su kasnije izvršili uviđaj. Dve ovce su bile sjagnjene. Uskoro je trebalo da na svet donesu mlade. Šteta je utoliko veća. Pomenute dve, koje su preživele masakr, morali su zbog neizlečivih povreda da uspavaju.
- Pored prirodnog prirasta pasa lutalica postoji indicija da neki transportuju ovakve pse do Drine i tu ih izručuju. Psi lutalice napadaju pešake, bicikliste pa čak i motocikliste i posledice koje izazivaju su ponekad vrlo teške pa dolazi čak i do trajnog invaliditeta pojedinih osoba. Drastično je povećan broj napada pasa lutalica na Mačvane, pošto ne deluju više samo u urbanom delu sela, nego se njihov broj drastično povećao i u ataru, kaže advokat Ivan Maštrapović.
Veoma često iz medija saznajemo, širom Srbije napušteni psi ujedaju, sudovi presuđuju, isplatu odštete plaća opština iz budžeta. Primera radi opština Bogatić je prošle godine za ovu namenu morala iz budžeta da isplati šest miliona dinara. Ranije je to bilo oko četiri miliona dinara. U svakom slučaju ne mala suma imajući u vidu skromnu budžetsku kasu ove lokalne samouprave. Ako je za utehu isto pravilo važi i za sve druge Skupštine lokalnih samouprava i gradova u Srbiji, koje za ovu namenu planiraju sredstva.
Propisi preciziraju nadležnosti
S druge strane opštine i gradove obavezuje odredba Zakona o dobrobiti životinja da zbrinjavaju napuštene pse i mačke. Ove životinje na određeni način štite i razna udruženja.
Zakonodavno nadležnost je preneta na republičke organe, odnosno veterinarsku inspekciju i resorno Ministarstvo.
Advokat Maštrapović kaže da je Zakon takav da apsolutno štiti pse lutalice i kao meru za rešavanje ovog problema, smanjenje štete građanima i korisnijeg utroška budžetskih sredstava predlaže izgradnju azila za pse lutalice. Pored ovoga on je, radi umanjenja štete koju mogu da naprave ovi psi da se više angažuje policija i spreči donošenje pasa lutalica sa drugih teritorija, naročito kamionima koji dolaze, kako kaže “prazni” po šljunak sa Drine.
Opština bi trebalo da ima službu za hvatanje napuštenih životinja, sterilizaciju, obeležavanje i ponovni povratak u sredinu gde su uhvaćeni. Jedna od mera je i izgradnja prihvatilišta. Novac je često ograničavajući faktor za sve, a dosadašnji rezultati po ovom problemu slabi.
Lj. Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa