16. novembar 2017.16. nov 2017.
Krivina u ogledalu

Zvonce prepodobne Maje

Jednom je i to moralo da se desi. Majino zvonce je pogrešno zazvonilo i izazvalo pad sistema.
Čuda se događaju, ali ne i u Skupštini Srbije koja funkcioniše pod čvrstom rukom prepodobne Maje, visokomučenice naprednog reda. Bilo je, maltene, sve završeno. Miris prve, prave pobede opozicije u parlamentu širio se skupštinskom salom. Čak 148 poslanika većine u Skupštini Srbije podržalo je predlog poslanika Dosta je bilo za promenu članova Republičke izborne komisije. Kada je prepodobna Maja „provalila“ šta se desilo, poništila je glasanje zbog sistema koji je do tada i posle toga besprekorno funkcionisao, ali baš tada je, eto, „zanemoćao“. Na taj način je ostvarena još jedna pobeda „čista kao suza“ narodne vlasti nad „nenarodnom“ opozicijom.
Desila se, ipak, greška u sistemu. Radi se, doduše, o sistemu daleko nesofticiranijem u odnosu na skupštinski za glasanje. Naprednjaci, elem, imaju sitem koji se zove „Kada prepodobna Maja zazvoni“, koji je svih ovih godina besprekorno funkcionisao. A, onda je u utorak, pao. O čemu se zapravo radi? Naprednjaci su, naime, patentirali veoma efikasan način za pravilno glasanje tokom zasedanja Skupštine. Pošto je prepodobna Maja ta koja zna kako treba da se glasa, pre samog čina glasanja ona zvonom da signal većini da treba da glasaju „ZA“. Ako se zvono ne čuje, većina ne glasa. I taj sistem je funkcionisao sve do pre neki dan.
Prepodobna Maja je pritisla zvono, ali ne da bi opomenula svoju većinu na predstojeće glasanje, nego da umiri poslanike kako bi nastavili sa radom. Poslušna mašinerija je, međutim, zvono shvatila na način na koji je shvatala i milion puta ranije, i disciplinovano glasala za predlog koji je bio na redu za izglasavanje. Poslanici većine nikako ne mogu da budu krivi za ovakav problem, jer su oni programirani istog trenutka kada je ovaj sistem instaliran, a i prepodobna Maja se snašla na vreme i resetovala ga.
Problem je u opozicijiji koja ni ovaj gaf vladajuće klike u Srbiji ne može, neće ili nije sposobna da iskoristi argumentovano u borbi protiv ovakve vlasti. Prilika i gafova će biti i ubuduće, ali da li će opozicija i dalje da čini dekor u sistemu koji reaguje na Majino zvonce, ostaje da se vidi.
Nenad Kulačin

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa