16. novembar 2017.16. nov 2017.
Geotehnički aspekti građevinarstva
SEDMO MEĐUNARODNO NAUČNO-STRUČNO SAVETOVANjE
U HOTELU “SLOBODA”

Geotehnički aspekti građevinarstva

Šabac je proteklih dana bio domaćin Međunarodnom stručnom savetovanju Geotehnički aspekti građevinstva koje je organizovalo Srpsko društvo za mehaniku tla i geotehničko inženjerstvo, Institut IMS A.D.Beograd i SET d.o.o. Šabac. Stručni skup je u hotelu “Sloboda”, prošlog utorka otvorio predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić.
- Veliko zadovoljstvo i čast mi je što ste se okupili u Šapcu. Na tome smo zahvalni i preduzeću “SET” koje na pravi način predstavlja naš grad na poslovnoj mapi Srbije i koje vas je ovde okupilo. Poseban kvalitet je, uveren sam, činjenica da ovo preduzeće spremno odgovara na sve izazove u ovoj oblasti i ima veliki broj stručnjaka kojima pruža priliku, jer samo znanje garantuje dalji napredak i razvoj – poručio je Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca, ovom prilikom.
Cilj savetovanja je bio ukazivanje na orijentaciju glavnih pravaca razvoja ove struke koji bi odgovarali uslovima i potrebama izgradnje naše zemlje. Osim toga, to je bila i prilika da se razmotri i stanje regulative u ovoj oblasti i potreba usaglašavanja sa najnovijim dokumentima Evrokoda koji se od nedavno primenjuju u našoj zemlji.
-Poslednjih nekoliko godina smo imali učesnike iz susednih zemalja. Ovog puta imali smo četiri uvodna referata veoma poznatih ličnosti u svetu, iz Japana, Hrvatske, Slovenije i Skoplja. Štampano ukupno 62 rada. Šabac nam je vrlo atraktivan, a osim toga što u ovom gradu nikada nismo držali savetovanje razlog iz kog smo ovaj put tu je i to što ima šta da se vidi. Susreti ovde imaju i stručni ali i kulturološki karakter – istakao je prof. dr Radomir Folić, diplomirani inženjer građevinarstva iz Novog Sada.
Prema rečima dr Nenada Šušića kroz četiri dana stručnjaci su se bavili svim oblastima geotehnike, poput klizišta, kvalitet materijala, upotrebe građevinskih materijala i tla u građevinske svrhe.
- Izuzetno nam je drago što smo povodom skupa dobili vaše gostroprimstvo. Imamo cilj da obilazimo razne regione i gradove širom Srbije kako bismo u njima održavali skupove i propagirali našu oblast delovanja - geotehniku - napomenuo je prilikom otvaranja skupa u Šapcu dr Nenad Šušić.
K.J.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa