16. novembar 2017.16. nov 2017.
ŠEĆERNA BOLEST POSTAJE EPIDEMIJA
SVETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA

ŠEĆERNA BOLEST POSTAJE EPIDEMIJA

Svetski dan borbe protiv dijabetesa, 14. novembar, aktivno je obeležen i u Domu zdravlja “Dr Draga Ljočić” nizom aktivnosti. Cilj je preventivno raditi na tome da do bolesti ne dođe, a ukoliko se otkrije sprečiti komplikacije koje mogu da nastanu.
Doktori Doma zdravlja su u utorak u svim gradskim ambulantama pacijentima merili šećer u krvi, delili flajere, a dr Gordana Petrov Savić održala je kretko predavanje o šećernoj bolesti. Takođe, doktori i u gradskim i u seoskim ambulantama su radili skrining na šećernu bolest, a i lekari Službe kućne nege su svojim pacijentima merili šećer u krvi. Aktivnosti su nastavljene i u sredu kada je patronažna sestra u Razvojnom savetovalištu održala predavanje trudnicama o dijabetesu u trudnoći.
- Dijabetes dobija epidemijske razmere. Prema podacima međunarodne federacije za dijabetes svaki 11. stanovnik planete će oboleti od ove bolesti. Što se tiče naše zemlje, do sada je registrovano 710.000 obolelih od šećerne bolesti. Iz tog razloga pridajemo veliki značaj ovom problemu. Radimo na ranom otkrivanju bolesti i kada se otkrije trudimo se da sprečimo nastanak komplikacija. Lekari Službe za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva rade skrinig na dijabetes. Taj skrining podrazumeva popunjavanje jednog upitnika za procenu rizika ove bolesti, na osnovu čega doktor može da kaže svom pacijentu kolike su šanse da u narednih 10 godina oboli od ove bolesti, objašnjava direktora DZ „Dr Draga Ljočić” dr Jasmina Stanković.
Popunjavanjem upitnika za skrining dobijaju se bodovi. Ukoliko pacijent ima manje od sedam bodova, rizik za dobijanje dijabetesa je nizak, između sedam i 20 bodova je umereno visok, a preko 20 bodova vrlo visok. Direktorka Stanković navodi da je 10 godina dug period i da se na osnovu rezultata skrininga može reagovati i uticati na stilove života pacijanta.
- Može se sprečiti nastanak gojaznosti, uticati na promenu ishrane, na fizičku aktivnost, kako ne bi došlo do nastanka bolesti. Ako se bolest javi opet su bitni stilovi života, 50 odsto je važan način života, a 50 odsto korišćenje redovne terapije, istakla je dr Stanković.
Dom zdravlja ima i Savetovalište za dijabetes u kom rade tri lekara od 12 do 14 sati svakog dana.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa