16. novembar 2017.16. nov 2017.
STANOVNIŠTVO, UŠORAVANjE I RANA DOSELjAVANjA
U MAČVU (7)

EKONOMSKI RAZVOJ PROMOVIŠE FAMILIJE

Mačvani 1834. godine orali preko 7.000 hektara. Ranijim popisom zabeleženo 40.000 grla rogate stoke. Najviše bilo ovaca
Prvi popis imovine i lica u Srbiji izvršen je 1834. godine. Istim su pored stanovnika obuhvaćena imanja Mačvana. Dakle, pomenute godine Mačvani su obrađivali 7.332 hektara oranica (popis Vladimira Jakšića u knjizi “Statističke zbirke iz srpskih krajeva”). Vladimir je popisao čak 3.000 hektara livada i dosta vinograda.
Poznati su i podaci o broju sitne rogate stoke iz 1824. godine. U tefteru su zabeležene 2.052 kuće koje su plaćale porez na 39.862 grla rogate stoke. Od ovog broja bilo je najviše ovaca (25.884) i koza (13.978). Svaka kuća koja je plaćala porez u proseku je imala 19,4 grla.
Prnjavor i Ravnje
Prateći dalje doseljavanja u Mačvu, tokom 18. veka, beležimo da su iz Crne Gore u Prnjavor stigli Veselinovići.
Gvozdenovići, Kalabići od Drobnjaka, Kandići, Perići, Čarkići i od njih Ribići, jedan su rod, kao i Ćirkovići i od njih Dikosavljevići, Jekići i Stanići. Savići u Prnjavoru su od roda Rojevića doseljeni iz Nikšića. Garabiljevići i od njih Tanasići jedan su rod, kao Vujevići i od njih Krsmanovići i Prajzovići. Krilovići su iz Herceg Novog. Marjanovići i Miloševići su od roda Petrovića i Popovića koji su prvo bili u Klenju.
Alanovići su iz Hercegovine, kao Srdanovići koji su prvo bili u Balatunu.
Iz Bosne su Milinkovići, Babići, Vasići i Janjići, koji su jedan rod sa Mijatovićima. Kulezići su sa planine Rudnik.
Prema zapisu Milivoja Vasiljevića u knjizi “Mačva, istorija, stanovništvo“ od Prvog srpskog ustanka do 1829. godine u Ravnje su se iz Crne Gore doselili Aćimovići i Bakočevići.
Iz Hercegovine su došli Begovići i Stankovići. Iz Like su naseljeni Ivići. Nikolići (dva) su poreklom Semberci. Iz Bosne su prešli Jovanovići. Lauševići su jedan rod sa onima u Salašu Crnobarskom, kao i Turudići. Markovići su jedan rod sa Markovićima u Banovom Polju i Salašu Noćajskom.
Od Bosanske Krajine su Banjčevići. Belovukovići su ovde došli iz nekog sela podno Kozare. Budečevići i Donjčići su iz Bosanske Dubice. Jovanovići (dva) i Kopurovići od roda su Dragojevića sa reke Une, kao Nikolići (jedan) i Stojkovići.
Od Jadra su Badžići. Beljići ovde vode poreklo od Simeunovića u Glogovcu. Puzmići i Simići doseljeni su od Runjana u Jadru.
Radenković i Ribari
U Radenković su doseljeni u 18. veku Tufegdžići iz Pilice u Bosni. Jokići su doseljeni iz Dvorova u Semberiji.
U Ribare su doseljeni u 18. veku iz Crne Gore Batanovići, Veselinovići, Boškovići i od njih Đedići. Iz Hercegovine su Maletići, Milićevići (prvo su bili u Međašima). Iz Semberije su prešli Perići. Od Jadra su Parlanovići, Vasiljevići, Sevići (iz Brodića), Čugurovići iz Jarebica, Kovačevići i od njih Martići i Džinovići. Grujići su iz Hercegovine. Mijići su od roda Maksimovića iz Bosne.
Salaš Noćajski i
Salaš Crnobarski
Osamnaesti vek je bio nova postojbina za Jadranske koji su od roda Perovića, doseljeni iz Hercegovine, prvo u Dvorsku, a zatim u Mačvu. Jovanovići u ovom periodu došli su iz Šumadije. Lukići iz Bosanske Krajine. Pavlovići i Čupići su iz Hercegovine. Strvanovići zvani Kačkini potiču od Stevana Lovčevića, koji je u Prvom srpskom ustanku bio buljubaša Stojana Čupića.
Iz Hercegovine tokom 18. veka u Salaš Crnobarski stigli su Simići. Pejovići su od Perovića, naseljeni prvo u selu Dvorska u Rađevini.
Iz Crne Gore su Ostojići. Dobrilovići i od njih Todići prvo su bili u Tršiću.
Iz Semberije su prešli Nosovići. Dragičevići i Jankovići, jedan su rod i potiču iz Dvorova. Pelići su od roda Crnogorčevića.
Od Jadra su došli Maksimovići i od njih Vasiljevići. Veselinovići su iz Joševe. Čonjagići su iz Kozjaka, a prvi se naselio Živan Čonjaga.
Dukići i od njih Stejići vode poreklo od Dukića iz Bogatića. Jezdimirovići, Drajići, Markovići i Kuzmići su od Šumanaca iz Crne Bare. Lauševići su ovde došli iz Bosne.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa