16. novembar 2017.16. nov 2017.
Sećanje na savremenika
ZVUK , ZNAK, ZRAK

Sećanje na savremenika

U sredu uveče u sali Kulturnog centra je održana tribina “Sećanja na savremenika” . Ovo je deo projekta “Zvuk, znak, zrak” koji je posvećen Miomiru Grujiću Fleki. Prikazan je i spot o nastanku murala u prolazu koji je dobio po ovom multimedijalnom umetniku ime. Gosti su bili rok kritičar i prijatelj Dragan Ambrozić i Biljana Tomić nekadašnja urednica SKC-a u periodu Flekine mladosti.
-Ovo je jedan svečan i važan dan i moram da iskažem zadovoljstvo što se sada javlja Flekino ime, i što je ovaj umetnike dobio neku vrstu priznanja sa vaše strane. Ovo bi trebalo da postane veće i šire, jer je reč o čoveku koji pripada generaciji umetnika koji je su na najbolji način izrazili društvene, kulturne, ljudske promene koje su se dešavale tokom 80-ih godina- rekla je Biljana Tomić.
-Fleka je bio istinska institucija rokenrol kulture u ondašnjoj Jugoslaviji na svoj način. Nije bio samo slikar,bio je prosto jedna kulturna figura koja je nadrastala ‘anrove i definicije i kao pokretač zbivanja , inspirator i kao umetnik i pre svega kao jedna ličnost koja je imala kriterijume i zastupala neke vrednosti koje su bile autentične rock and roll vrednosti i koje si uvek mogao da proveriš u njegovoj praksi i životnom putu. Imao sam tu sreću da ga upoznam kada je bio programski urednik na Akademiji, krajem 80-ih godina i čini mi se da sam tu prvi put imao priliku da razgovaram sa nekim ko je u toj sferi biznisa. Teško je objasniti šta je Flekin rad donosio u Beograd, a odatle se u kontcentričnim krugovima širio zemljom, ali osnovna stvar po meni je da je Fleka zastupao autentične naše rock and roll vrednosti i pokazalo se tokom godina da je njegov rad bio jedan od glavih inspiratora kompletne alternativne kulture na ovim prostorima – izjavio je ovom prilikom o umetniku Dragan Ambrozić.
B. R.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa