Berza

  • aero 896 ⚫ 0,00%
  • dinnpb 3.650 ▲ 0,77%
  • ineu 35.000 ▲ 2,94%
  • jmbn 7.000 ▼ -2,78%
  • kmbn 3.130 ▼ -3,66%
  • kmbnpb 1.300 ▲ 0,15%
  • mtlc 2.000 ⚫ 0,00%
  • niis 685 ▲ 0,29%
  • tlkb 10.000 ⚫ 0,00%
  • vpdu 11.500 ▲ 6,05%
(23. novembar 2017.)
JAČANjE PARTNERSTVA IZMEĐU
LOKALNIH VLASTI I CIVILNOG DRUŠTVA:

JEDAN OD PRIORITETA GRADA ŠAPCA

JEDAN OD PRIORITETA GRADA ŠAPCA
Šabac je jedan od pet gradova koji su izabrani u okviru javnog poziva za jedinice lokalne samouprave za učešće u dvogodišnjem Regionalnom programu lokalne demokratije na zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji sa 8,5 miliona evra finansira Evropska unija (EU). Pored Šapca, sredstva Evropske unije dobiće i Čačak, Dimitrovgrad, Kragujevac i Paraćin.
Protekle sedmice je u beogradskom EU Info centru, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, sa predstavnicima ostale četiri lokalne samouprave, potpisao Memorandum o saradnji sa lokalnim samoupravama u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD).
-Ovaj projekat je važan za Grad Šabac jer mi zaista želimo da imamo dobru i neposrednu komunikaciju sa civilnim društvom i nevladinim organizacijama. Smatram da smo kao grad dosta napredovali u toj oblasti, jer smo uspešno realizovali projekat Participativnog budžetiranja, a početkom decembra u Šapcu će biti organizovano neposredno izjašnjavanje građana o trošenju novca od poreza na imovinu, koji se vraća njihovim mesnim zajednicama. Težimo da usvojimo što više vrednosti za koje se zalaže Evropska unija i da ih primenimo u našem gradu, kazao je Zelenović.
Prema rečima Violete Šestić, načelnice Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj, ovo je još jedna potvrda da Gradska uprava grada Šapca kvalitetno obavlja svoj posao, a da to prepoznaju i međunarodne institucije.
-Kroz ovaj projekat Grad Šabac će konkretno dobiti finansijska sredstva u iznosu od 100.000 evra. Na ovaj način, mi ćemo unaprediti podršku ka organizacijama civilnog društva, a u isto vreme i realizovati veoma važne projekte koji su od javnog interesa, dodala je Violeta Šestić.
Odabrane opštine i gradovi će, uz finansijsku i stručno-savetodavnu pomoć tima ReLOaD projekta, jačati partnerstvo između lokalnih vlasti i civilnog društva, na dobrobit građana i lokalnih zajednica. ReLOaD podržava uvođenje i širenje transparentnog finansiranja projekata organizacija civilnog društva (OCD) iz budžeta jedinica lokalne samouprave, čime se osigurava veće učešće građana u procesima donošenja odluka i unapređuje pružanje javnih usluga.
Gradovi i opštine, potpisnici Memoranduma, imaće priliku da iskoriste bespovratna finansijska sredstva u iznosu od pola miliona evra za finansiranje projekata od javnog interesa koje će da sprovode OCD u naredne dve godine. Posebna pažnja biće posvećena projektima koji doprinose osnaživanju žena, mladih i društveno marginalizovanih grupa.
U Srbiji, uprkos adekvatnoj zakonskoj regulativi koja propisuje transparentno finansiranje projekata civilnog društva iz budžeta, često u praksi postoje nedostaci u njenoj primeni, od nepotpunih podzakonskih akata u opštini/gradu, do nejasnoća oko bodovanja prijava, članstva u komisijama za evaluaciju i nedostatka jasnih smernica za praćenje realizacije projekata. Tim ReLOaD projekta će raditi sa izabranim lokalnim samoupravama kako bi se ova pitanja rešila i osigurala puna transparentnost u budućem finansiranju civilnog društva iz lokalnog budžeta.

Najnoviji broj

18. jul 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa