Info

(23. novembar 2017.)
OD 23. DO 24. NOVEMBRA U ŠAPCU

Dani izraelske kulture

Dani izraelske kulture
Na konferenciji za medije u ponedeljak, najavljeni su Dani izraelske kulture u Šapcu. Tim povodom, u Biblioteci šabačkoj, danas će biti postavljena Izložba fotografija Očuvanje i obnova: Bauhaus i zgrade međunarodnog stila u Tel Avivu. U zgradi bivše Sinagoge, (u ulici Vlade Jovanovića) Muzej šabačkih Jevreja biće otvoren koncertom Hora Braće Baruh. U petak, subotu i nedelju, u istom prostoru, Šapčani će imati priliku da prisustvuju Reviji savremenog izraelskog filma.
- Zahvaljujući konkursu Ministarstva kulture i informisanja Gradovi u fokusu, odobrena su sredstva za projekat Eureka! Otkrili smo Šabac, koji je posvećen rekonstrukciji stare sefardske Sinagoge i otvaranju Muzeja šabačkih Jevreja, jedinstvene institucije u kulturnoj ponudi ne samo našeg grada, nego i zemlje. Kultura sećanja je od izuzetnog značaja za kulturnu politiku grada, Šabac nikad ne bi postao Mali Pariz da nije bilo jevrejske zajednice, istakao je Igor Marsenić, član Gradskog veća.
Podsećanja radi, Grad je pre dve godine otkupio zgradu nekadašnje Sinagoge u ulici Vlade Jovanovića i uložio dodatna sredstva (ukupno, oko šest miliona) za njenu rekonstrukciju. Ministarstvo kulture i informisanja izdvojilo je devet miliona za Muzej šabačkih Jevreja, koji će biti pod ingerencijom Narodnog muzeja u Šapcu.
- Očekuje nas ozbiljan i veliki rad. Namera nam je da stalna postavka u Muzeju šabačkih Jevreja bude dostojna našeg grada, s obzirom da će biti u njegovoj kulturnoj ponudi, mesto hodošaća, sretanja i prepoznavanja, naglasio je istoričar Branislav Stanković.
M.F.

Najnoviji broj

29. oktobar 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa