Инфо

Берза

  • aero 798 ▼ -0,13%
  • dnos 1.700 ⚫ 0,00%
  • enhl 710 ▼ -1,39%
  • mtlc 2.000 ⚫ 0,00%
  • niis 725 ⚫ 0,00%
  • pltk 13 ⚫ 0,00%
  • slpp 500 ⚫ 0,00%
  • tigr 47 ▲ 2,17%
  • vdav 4.150 ▲ 1,22%
(23. новембар 2017.)
ВЕЛИКА АКЦИЈА ПОЛИЦИЈЕ

КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ И ШАПЧАНИМА

Припадници Министарства унутрашњих послова су у више одвојених акција на сузбијању криминала и корупције на територији Републике Србије ухапсили 93 особе, док су против још 38 лица поднете кривичне пријаве у редовном поступку.
Осумњиченима који су ухапшени на територији полицијских управа Београд, Нови Сад, Суботица, Панчево, Кикинда, Јагодина, Зајечар, Краљево, Крушевац, Ниш, Лесковац и Врање на терет се, између осталог, стављају дела корупције и привредног криминала попут пореске утаје, примања и давања мита, злоупотребе службеног положаја, проневере, али и дела општег криминала попут - неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога, изнуда, разбојништво, недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја и угрожавање сигурности.
У оквиру сузбијања корупције и привредног криминала ухапшено је 37 особа због постојања основа сумње да су у периоду од 2009. године до данас извршили више кривичних дела којима су причинили штету буџетима Републике Србије, АП Војводине, више локалних самоуправа и другим привредним субјектима и физичким лицима у укупном износу од 8.350.106 евра.
Међу ухапшенима су и шест полицијских службеника, укључујући и руководиоце ПС Бач и ПИ Кањижа, затим бивши руководилац општине Трстеник, инспектор Министарства за заштиту животне средине, запослени у градским управама у Врању и Нишу, запослени у пореским управама у Зајечару и Лесковцу, као и више одговорних лица у ХИП Азотари у Панчеву и запослени у ЕДБ Ниш.
У области борбе против општег криминала и кријумчарења наркотика укупно је ухапшено 56 особа и том приликом је заплењено 3,3 кг марихуане, 170 грама хероина, 53 грама кокаина, 280 грама амфетамина, као и 17 комада екстазија. Такође, одузето је и 510 грама смеше која се користи за увећање количине наркотика и осам дигиталних вагица.
Полиција је такође одузела и пет пиштоља, једну аутоматску и две ловачке пушке од којих једна са оптиком, 1.582 комада муниције различитог калибра, једну експлозивну направу са око 60 грама пластичног експлозива и једну тромблонску мину. Од осумњичених је одузето и осам возила, један мотор, торба са алатом и софистицираним уређајем за обијање возила, 16 мобилних телефона и одређена количина компјутерске опреме.
Припадници Министарства унутрашњих послова - Сектора унутрашње контроле, по налогу Основног јавног тужилаштва у Шапцу, поднели су кривичну пријаву против руководиоца Саобраћајне полицијске испоставе Полицијске управе у Шапцу, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело злоупотреба службеног положаја.
Он је, у периоду од 14. децембра 2012. до 30. септембра 2013. године, како се сумња, свесно пропустио да референту задуженом за унос заштитних мера забрана управљања моторним возилом у Јединствени информациони систем МУП-а Србије, до наступања застаревања извршења достави пресуду на основу које је требало извршити унос заштитне мере за једно лице са територије Шапца. То лице је на тај начин избегло санкционисање по правоснажној пресуди.
Припадници Министарства унутрашњих послова - Службе за борбу против организованог криминала, Основном јавном тужилаштву у Шапцу поднели су кривичну пријаву против две особе, због постојања основа сумње да су извршиле кривично дело фалсификовање исправе у саизвршилаштву.
Како се сумња, један од њих двојице је у 2017. години, направио 1.457 фалсификованих аустријских регистрационих налепница и предао их другом осумњиченом, који је имао задатак да фалсификоване исправе преда трећим лицима који би такве исправе употребили као праве.
Приликом претреса просторија које користе осумњичени пронађена је опрема и репроматеријал, који су набављени и коришћени за израду фалсификованих исправа, док је у њиховим становима пронађен и део оригиналних бланко обазаца и исправа издатих на територији земаља чланица ЕУ, које ће бити предмет додатних провера у оквиру међународне сарадње са полицијама земаља Европске уније.

Најновији број

16. мај 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa