23. novembar 2017.23. nov 2017.
VELIKA AKCIJA POLICIJE

KRIVIČNE PRIJAVE I ŠAPČANIMA

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su u više odvojenih akcija na suzbijanju kriminala i korupcije na teritoriji Republike Srbije uhapsili 93 osobe, dok su protiv još 38 lica podnete krivične prijave u redovnom postupku.
Osumnjičenima koji su uhapšeni na teritoriji policijskih uprava Beograd, Novi Sad, Subotica, Pančevo, Kikinda, Jagodina, Zaječar, Kraljevo, Kruševac, Niš, Leskovac i Vranje na teret se, između ostalog, stavljaju dela korupcije i privrednog kriminala poput poreske utaje, primanja i davanja mita, zloupotrebe službenog položaja, pronevere, ali i dela opšteg kriminala poput - neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, iznuda, razbojništvo, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i ugrožavanje sigurnosti.
U okviru suzbijanja korupcije i privrednog kriminala uhapšeno je 37 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od 2009. godine do danas izvršili više krivičnih dela kojima su pričinili štetu budžetima Republike Srbije, AP Vojvodine, više lokalnih samouprava i drugim privrednim subjektima i fizičkim licima u ukupnom iznosu od 8.350.106 evra.
Među uhapšenima su i šest policijskih službenika, uključujući i rukovodioce PS Bač i PI Kanjiža, zatim bivši rukovodilac opštine Trstenik, inspektor Ministarstva za zaštitu životne sredine, zaposleni u gradskim upravama u Vranju i Nišu, zaposleni u poreskim upravama u Zaječaru i Leskovcu, kao i više odgovornih lica u HIP Azotari u Pančevu i zaposleni u EDB Niš.
U oblasti borbe protiv opšteg kriminala i krijumčarenja narkotika ukupno je uhapšeno 56 osoba i tom prilikom je zaplenjeno 3,3 kg marihuane, 170 grama heroina, 53 grama kokaina, 280 grama amfetamina, kao i 17 komada ekstazija. Takođe, oduzeto je i 510 grama smeše koja se koristi za uvećanje količine narkotika i osam digitalnih vagica.
Policija je takođe oduzela i pet pištolja, jednu automatsku i dve lovačke puške od kojih jedna sa optikom, 1.582 komada municije različitog kalibra, jednu eksplozivnu napravu sa oko 60 grama plastičnog eksploziva i jednu tromblonsku minu. Od osumnjičenih je oduzeto i osam vozila, jedan motor, torba sa alatom i sofisticiranim uređajem za obijanje vozila, 16 mobilnih telefona i određena količina kompjuterske opreme.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova - Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Šapcu, podneli su krivičnu prijavu protiv rukovodioca Saobraćajne policijske ispostave Policijske uprave u Šapcu, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.
On je, u periodu od 14. decembra 2012. do 30. septembra 2013. godine, kako se sumnja, svesno propustio da referentu zaduženom za unos zaštitnih mera zabrana upravljanja motornim vozilom u Jedinstveni informacioni sistem MUP-a Srbije, do nastupanja zastarevanja izvršenja dostavi presudu na osnovu koje je trebalo izvršiti unos zaštitne mere za jedno lice sa teritorije Šapca. To lice je na taj način izbeglo sankcionisanje po pravosnažnoj presudi.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova - Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu podneli su krivičnu prijavu protiv dve osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo falsifikovanje isprave u saizvršilaštvu.
Kako se sumnja, jedan od njih dvojice je u 2017. godini, napravio 1.457 falsifikovanih austrijskih registracionih nalepnica i predao ih drugom osumnjičenom, koji je imao zadatak da falsifikovane isprave preda trećim licima koji bi takve isprave upotrebili kao prave.
Prilikom pretresa prostorija koje koriste osumnjičeni pronađena je oprema i repromaterijal, koji su nabavljeni i korišćeni za izradu falsifikovanih isprava, dok je u njihovim stanovima pronađen i deo originalnih blanko obazaca i isprava izdatih na teritoriji zemalja članica EU, koje će biti predmet dodatnih provera u okviru međunarodne saradnje sa policijama zemalja Evropske unije.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa