23. novembar 2017.23. nov 2017.
SAOBRAĆAJNICA ZA BOLjE VEZE
ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA NAJVAŽNIJEG OPŠTINSKOG PUTA U KOCELjEVAČKOJ OPŠTINI

SAOBRAĆAJNICA ZA BOLjE VEZE

Svileuvu i Batalage povezuje mnogo toga, od rodbinskih veza do zajedničke lovačke hajke. Odnedavno spaja ih i potpuno revitalizovana saobraćajnica koja od Koceljeve preko ubske i obrenovačke opštine vodi do Beograda.
Proteklih dana je upravo deo puta između ova dva koceljevačka sela u dužini od oko šest kilometara završen pa su njihovi meštani odlučili da tim povodom naprave zajedničku proslavu i to u zgradi obnovljene škole u Svileuvi u koju idu i đaci starijih razreda iz Batalaga.
Jedan od starijih Svileušana Borisav Žića Đuranović seća se daleke 1974. godine, kada je kaldrmu na ovoj deonici zamenio asfalt.
–Asfalt je tada otvorio oči ovog sela. Imali smo jaku zadrugu koja je otkupljivala kukuruz, pšenicu, šljivu i sve što je seljak mogao da proizvede. Radila je i zadružna sušara a zahvaljujući asfaltu šljive na sušenje dovožene su i iz drugih sela. Mnogi Družetićani, koji su imali velike zasade pod šljivom, sušili su je u našoj zadruzi - priča Borisav.
Rekonstrukciju dela puta prema Koceljevi u dužini od oko tri kilometra finansirala je Republika preko Ministarstva privrede dok je deonicu do granice sa ubskom opštinom lokalna samouprava izgradila uz pomoć JP “Putevi Srbije”. Prvi deo gradilo je PZP “Valjevo”, dok je drugi poveren firmi “Ingrapomni”. Predstavnik ovog preduzeća Slobodan Gligorić ističe da ih je vreme poslužilo kao i da je teren pogodan za rad, te da su naišli na izuzetnu gostoljubivost meštana koji su im uvek bili na raspolaganju.
Predsednik koceljevačke opštine ocenio je da je ovaj opštinski put jedan od najznačajnijih jer je Svileuva najveće selo.
–Završavamo devet kilometara ovog puta. U planu je da uradimo još preostala tri. Put spaja Koceljevu i Ub. On najviše znači građanima ovih sela ali i koceljevačkim privrednicima jer će predstavljati najkraću vezu sa Beogradom. Svaki čovek koji ovde živi je “preduzeće za sebe” jer su ovde veliki proizvođači mleka ali i drugih poljoprivrednih proizvoda i ovo je način da Opština pomogne svakog proizvođača stvaranjem dobrih uslova. Ovde građani imaju dobar put, dobru vodu, struju, telekomunikacije - napominje Dušan Ilinčić.
Veroljub Matić, narodni poslanik i predsednik SO Koceljeva, seća se da je još kao diplomac na fakultetu vodio izgradnju ovog puta na jednoj deonici koji je radila vojska.
–Dosadašnje stanje ovog puta je bilo katastrofalno, nehumano i moralo se prići rekonstrukciji, bolje reći izgradnji novog. Put zadovoljava potrebe ovog područja ali za srednji i laki saobraćaj i predstavlja najkraću vezu sa Beogradom. Drugi značaj je što je on “kičma” svih manjih puteva koji se naslanjaju na njega i veže ih sa okolnim važnim saobraćajnicama - smatra Matić.
V.Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa