23. novembar 2017.23. nov 2017.
Široko,  koncizno i  upečatljivo
ZVUK, ZNAK, ZRAK

Široko, koncizno i upečatljivo

Kao još jedan segment projekta “Zvuk, znak, zrak” u galeriji Kulturnog centra je u ponedeljak otvorena multimedijalna postavka. Njoj je prethodila izložba radova Miomira Grujića Fleke. Poslednji segment se očekuje u decembru predstavljanjem dokumentarnog filma o ovom umetniku. Otvaranju su prisustvovali Darka Radosavljević dugogodišnja saradnica, Marija Ratković dizajnerka i autorka projekta, Katarina Janković Popović takođe autorka, Nemanja Manjenčić koji je radio dizajn i Jovana Stefanović i Lun Grujić kao konsultanti pri sakupljanju materijala.
-Rad sa Miomirom Grujićem Flekom je vezan za početke mog rada u profesiji istoričara umetnosti. Počeli smo da sarađujemo 1985. u Galeriji SKC i od tada smo intenzivno sarađivali do 1995. To je obuhvatilo prve dve godine jedne od najvažnijih akcija ikada održanih u Beogradu koja se zvala Urbazona. Ono što me je brinulo da će njegovi radovi kao likovnog umetnika polako nestati, a da će fenomen Fleka biti više vezan za njegov glas, za radio, emisiju Šišmiš, a pre svega za njegovu impozantnu ličnost i značaj za umetničku scenu - naglasila je Darka Radosavljević pričajući o saradnji sa umetnikom.
Marija Ratković je rekla da su što se tiče sakupljanja materijala za dokumentarističku izložbu počeli od grubih petogodišnjih perioda od sređivanja arhivskog materijala kog je bilo puno. Naglasila je da je retko da od nekog umetnika imamo sačuvane početke i da je želela da to iskoristi kao istu nit koja se provlači. Podsetila je da se bavio pisanjem, crtanjem, dizajniranjem, pisanjem aforizama, kritike.
-Imala sam želju da uhvatim tu širinu, da ostane koncizno i da bude upečatljivo kao što su bili ti radovi da se ne izgubimo u didaktičkoj priči da bi nekako kreirali utisak, a ne samo saznanje - istakla je Ratkovićeva i naglasila da je jako važno da inspirišemo druge institucije da se uključe i da ova izložba živi svoj život kroz drugačije načine i medije.
Posetioci su mogli da vide naslovnice i parole koje je ispisivao u časopisima „Student”, „Kolokvijum” i „Omladinskim novinama”.
B. R.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa