30. novembar 2017.30. nov 2017.
SAVETE O BUDžETU DAJU POLjOPRIVREDNICI
Poljoprivreda na prvom mestu

SAVETE O BUDžETU DAJU POLjOPRIVREDNICI

Grad Šabac izdvojio je protekle godine iz budžeta 67,5 miliona dinara za subvencije poljoprivrednim proizvođačima. Naredne sezone, iako je najavljen restriktivni budžet, ulaganja u poljoprivredu će ostati ista ili čak nešto viša. Način kako će se sredstva trošiti nije stvar samo lokalne samouprave već se o tome pitaju i proizvođači. To je razlog zašto je zamenik gradonačelnika Dušan Kostadinović obišao domaćinstvo Nikole Bojića u Majuru, mladog poljoprivrednika koji je već koristio neke od pogodnosti koje omogućava grad Šabac.
-U našem kraju je najviše registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i lokalna samouprava je veoma zainteresovana za razvoj sela. Ako naši poljoprivrednici mogu da godišnje proizvedu 60.000 tona pšenice, 140.000 tona kukuruza, da imaju najveći broj grla stoke, kvalitetno povrće i najkvalitetniji med, onda je najmanje što možemo kao lokalna samouprava da uradimo, da ih pitamo: Kako da vam pomognemo? Dosadašnje mere, kao što su subvencije za kopanje dubinskih bunara ili poboljšanje rasnog sastava su dale odlične rezultate a šta je najbolje uraditi u narednom periodu reći će nam sami proizvođači, kaže zamenik gradonačelnika Dušan Kostadinović.
Prvi domaćin u razgovorima o temi kako usmeriti budžetske subvencije bio je Nikola Bojić. Sa samo 27 godina uspeo je da napravi domaćinstvo za primer. Njih sedmoro i jedan radnik uspevaju da naprave profit na 43 hektara zemljišta koje hrani 75 grla stoke.
-Do sada sam koristio gradske subvencije za osemenjavanje krava i za unapređenje kozarstva. Moram da kažem da bi se, kao poljoprivredni proizvođači teško snašli bez pomoći Direkcije za poljoprivredu. Ovako, planiram proširenje kapaciteta za još 20 tovnih grla i razmišljam o nekim drugim ulaganjima. Ono što sam predložio, ako ima zakonskih mogućnosti, je pomoć u mlekarstvu. To bi nam bilo potrebno, kaže Bojić.
U njegovom domaćinstvu svi rade, a kako kaže, od poljoprivrede se može solidno živeti. Odmora nema -naglašavaju Bojići. Ako se planira odmor od deset dana mora se prethodnih deset raditi po 24 sata. Ipak su zadovoljni.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa