30. novembar 2017.30. nov 2017.
Povećanje znanja o zelenoj ekonomiji
U CSU PREDSTAVLjEN PROJEKAT “OD PRIMENE DO PROMENE”

Povećanje znanja o zelenoj ekonomiji

Protekle sedmice u Centru za stručno usavršavanje održana je konferencija povodom prezentacije projekta “Od primene do promene - Resursno efikasne zajednice u Republici Srbiji”. Projekat je prezentovala Nevena Božić, koordinator projekta, a o Resursno efikasnim lokalnim zajednicama i energetskoj održivosti govorili su prof. dr Jordan Aleksić, prof. dr Zlatko Dragosavljević i Slobodan Jerotić, energetski menadžer Grada Šapca.
Projekat je realizovao UNECO u saradnji sa Institutom za bioekonomiju, održivu poljoprivredu i primenjenu ekologiju, a uz podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine.
Problem odsustva energetskih zadruga, odsustva svesti o lošoj praksi na poljoprivrednim gazdinstvima u pogledu energetske održivosti i zaštite životne sredine, kao i neadekvatnošću strateškog i pravnog okvira u ovoj oblasti su stavke kojima se projekat bavi. Projekat treba da utiče na stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj zelene ekonomije u oblasti korišćenja biomase, kroz sveobuhvatnu promociju uspostavljanja energetskih zasada i udruživanje lokalnih aktera u energetske zadruge.
Cilj projekta prema rečima Nevene Božić je povećanje znanja u oblasti zelene ekonomije, kao i podizanje nivoa znanja naših građana o značaju energetske efikasnosti, odnosno o značaju resursno održivih lokalnih zajednica u Republici Srbiji.
- Akcenat projekta jeste na formiranju energetskih zadruga koje nažalost u Republici Srbiji pravno nisu dovoljno efikasno definisane i regulisane. Pošto je Grad Šabac jedan od naprednijih gradova stavljajući akcenat na to, imamo za cilj kroz razgovore sa privredom, sa javnim sektorom kao i sa civilnim sektorom da dođemo do rešenja koja su primenljiva u ovom gradu – istakla je Nevena Božić.
Prema rečima Slobodana Jerotića, za Grad Šabac, projekat je interesantan sa više aspekata.
-Osvrnuću se konkretno na ono čime se ja bavim, a to je energetika. Imamo više projekata koji se tiču energetike i bitno nam je da energetski izvori i energetski resursi budu iskorišćeni na optimalan i održiv način. Pre svega što se tiče raspoloživosti goriva, cene energije i goriva a naravno, moramo da vodimo računa i o uticaju na životnu sredinu. Kada sve te segmente povežemo, jako je bitno da ovakve projekte razvijamo i da oni postoje – istakao je Slobodan Jerotić i dodao da smo mi, gledajući projekte koje Grad Šabac sprovodi već u Evropskoj uniji.
K.J.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa