30. novembar 2017.30. nov 2017.
PREZENTACIJA PRIRUČNIKA “BEZBEDNOSNA KULTURA” ASOCIJACIJE DUGA SA MISIJOM OEBS

Nasilje nije samo fizičko

Asocijacija Duga je u saradnji sa Misijom OEBS u Srbiji, izradila priručnik za Bezbednosnu kulturu za LGBT mlade. Tim povodom je u Sinagogi, u Šapcu održana promocija priručnika. Priručnik je izdat 2017. godine, a promocija u Sinagogi je deseta po redu.
U Srbiji je termin bezbednosna kultura još uvek malo poznat, a još manje je poznat onima kojima je najpotrebniji. To su pripadnici posebno ranjivih grupa, naročito mladi. Ovaj projekat bavi se upravo promocijom koncepta bezbednosne kulture mladih LGBT osoba, a u sklopu njega je pored publikovanja priručnika, održano deset radionica sa LGBT populacijom.
Pod bezbednosnom kulturom podrazumevamo bezbednosnu aktivnost koja izražava spremnost delovanja i ponašanja u skladu sa stečenim znanjima i veštinama, kao i u skladu sa prihvaćenim vrednosnim stavovima.
- Ogleda se u prepoznavanju opasnosti, reagovanjem na nju, izbegavanjem opasnosti, otklanjanjem ili upućivanjem na one subjekte koji će profesionalno reagovati i sačuvati ugrožene vrednosti. Bezbednosna kultura predstavlja skup usvojenih stavova, znanja, veština i pravila iz oblasti bezbednosti, ispoljenih kao ponašanje i proces, o potrebi, načinima i sredstvima zaštite ličnih, društvenih i međunarodnih vrednosti od svih izvora, oblika i nosilaca ugrožavanja, bez obzira na mesto ili vreme njegovog ispoljavanja – navodi Prica.
Prema rečima Aleksandra Price, ovo je nastavak projekta koji je Asocijacija Duga sa Misijom OEBS u Srbiji realizovala 2016. godine.
-Na okruglim stolovima u deset Policijskih uprava u Srbiji, radeći sa 62 policijska službenika, došli smo do podataka koji su nam pomogli da osmislimo četvorogodišnji strateški plan, a koji već u prvoj meri predviđa i sve aktivnosti ovog projekta - ističe Aleksandar Prica.
Kada je nasilje u pitanju veoma često se prepoznaje samo fizičko ali ne i ekonomsko, psihičko i seksualno nasilje. Ovaj priručnik bi trebalo svima da pomogne u prepoznavanju ovih vrsta nasilja. Istraživanja Centra za Socijalni rad Niš “Stigmatizacija mladih LGBT osoba od strane državnih institucija” pokazuje da čak 68 odsto mladih LGBT osoba doživljava nasilje, a njih 57 doživljava kontinuirano. Ovo istraživanje, pokazalo je da je samo 16 odsto osoba prijavilo nasilje, a da 85 odsto njih nema poverenje u institucije.
Kako ističe Aleksandar Prica, projekat bi trebalo da podigne znanje i veštine mladih LGBT osoba, da same preveniraju mogućnost da dožive nasilje i to primenom bezbednosne kulture.
-Priručnik treba da pomogne, ne samo LGBT osobama već i svim drugim koji su često u situaciji da dožive nasilje, da preveniraju mogućnost da im se to desi u budućnosti. Osim same mogućnosti preveniranja nasilja, ono što je jako bitno u ovom priručniku jeste da mogu da se nauče da prepoznaju različite vidove nasilja, kome mogu nasilje prijaviti i koje su to nadležnosti institucija kada je prijavljivanje nasilja u pitanju - istakao je ovom prilikom Aleksandar Prica predsednik Asocijacije Duga i dodao da svako ko želi da pročita priručnik može da ga nađe na sajtu Asocijacije Duga.
Ono što u budućnosti Asocijacija Duga planira, jeste promocija priručnika bezbednosne kulture na teritoriji Šapca, ne samo za LGBT osobe već za kompletnu populaciju, a naročito za osobe koje su češće u prilici da trpe nasilje.
K.J.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa