30. novembar 2017.30. nov 2017.
NOVA NADA HIP HOP SCENE

Bunt pretočen u pesme

Nekada učenik Ekonomsko-trgovinske škole, a danas student Pravnog fakulteta u Beogradu, naš sugrađanin, Miloš Maksić, poeziju je počeo da piše u prvoj godini srednje škole, a rep muzikom se već neko vreme uspešno bavi. Odluka da tekstove pretoči u dela rep muzike, bila je očigledno ispravna, jer iza sebe ima dve pesme, snimljene u studiju kod repera i pisca Ju Paka. Rep muzikom se, kako navodi, bavi iz hobija jer želi da gaji podzemni duh koji je osnova celokupne hip hop kulture. Stihovi mu pomažu da se izbori sa životnim problemima i ulivaju mu nadu da će budućnost biti bolja.
-Pisanje poezije i snimanje rep pesama mi predstavljaju ventil, skidaju mi teret sa duše. Najčešće pišem o stvarima koje me okružuju, uz određenu dozu kritike sistema i društvene anomije koja nas okružuje. Moje pesme predstavljaju bunt, tj. sve ono što smatram da nije dobro i što treba da se promeni. Obe pesme su mi izuzetno drage, zato što obe opisuju moj život, ono što me okružuje, i obe predstavljaju moj bunt protiv svega onog što je loše i što treba da se menja ka boljem - ističe Maksić i navodi da u pesmama često koristi ulični sleng uz trud da svaka pesma ponese određenu poruku, koja će pomoći mladima da se lakše izbore sa svojim nedaćama.
- Stvaranje muzike mi je svakako neki vid terapije, kao što bi rekli mnogi poznati domaći rep muzičari : „Kod repa je dobra stvar to što ne moraš da plaćaš psihijatra, jednostavno uđeš u gluvu sobu i isprazniš se“. Suprotstavljam se sistemu koji nas etiketira, želi od nas da napravi „sterilne robote“ koji nisu kadri da ispoljavaju sopstvene emocije. Želi da od nas napravi robove i jeftinu radnu snagu. Moj vid borbe protiv sistema jeste putem reči i muzike a ne nasilnim putem. Više sam za pacifističku borbu iako ona ne daje neke velike rezultate. Ja nisam „mesija“ niti želim ikom da „solim pamet“, već želim da pošaljem određenu poruku. Na publici je kako će ona da je protumači i da li će se ponašati u skladu sa njom. Obe pesme su iskrene i smatram da je iskrenost jedna od najbitnijih karakteristika pisanja ulične poezije i bavljenja ovom vrstom muzike – navodi mladi umetnik.
Poezija i rep muzika, mnogi bi rekli, nemaju ničeg zajedničkog. Naš sagovornik je ipak mišljenja da je to grana muzike koja je najbliža klasičnom poimanju poezije te iz tog raloga smatra da bi naši poznati pisci poezije kao što su Đura Jakšić i Desanka Maksimović, da su rođeni u današnje vreme, snimali rep muziku.
-Volim da pišem poeziju i prozu i smatram da ću nastaviti da gajim svoju kreativnost u tom smeru iako nisam upisao književnost. Odlučio sam ipak da upišem Prava zato što smatram da mi daje najširi spektar mogućih poslova ako ih, u budućnosti završim. Mada, književnost mi je bliža i zanimljivija kao nauka.
Kada govorimo o budućnosti, Miloš je mišljenja da su šanse da svoj hobi pretvori u izvor egzistencije male.
-Bilo bi mi drago kada bih mogao da unovčim svoj hobi, ali mislim da su za to veoma male šanse, zbog različitih faktora. U duhu rep muzike je da bude „podzemna“ a ne za široke mase ljudi. Zbog toga je svaka moja pesma pisana za moje ljude i nije mi cilj da se dodvorim velikoj masi ljudi. Želim da im pošaljem poruku, ali ne želim da pravim od sebe nekakav brend, jer sam ja samo običan čovek i pisac, nisam starleta koja se pojavljuje u rijaliti programima. Voleo bih, u budućnosti da zaradim neku kintu od rep muzike, ali ne po cenu plasiranja kiča i šunda u mojim pesmama - navodi Miloš Maksić.
K.J.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa