30. novembar 2017.30. nov 2017.
RADOVI NA UREĐENjU KORITA TAMNAVE
U KOCELjEVI

ZAŠTITA OD POPLAVA

Lepo oktobarsko vreme omogućilo je da se radovi na uređenju korita reke Tamnave u Koceljevi neometano obavljaju. Investitor je JVP „Srbijavode” a finansijer Vlada Republike Srbije preko Kancelarije za javna ulaganja. Vrednost investicije koja će poboljšati zaštitu naselja od poplava kakve su bile 2014. je oko 14 miliona dinara.
Prema rečima predstavnika izvođača radova Vodoprivrednog preduzeća “Erozija” Valjevo Đorđa Maleševića reč je o nastavku radova započetih prošle godine.
Radi se deo korita sa obe strane reke u dužini od 600 metara od mosta kod fabrike “Rauh” do ušća Rasnice u Tamnavu. Radovi obuhvataju sanaciju oštećenja na samom koritu reke ali i podizanje stepena zaštite u odnosu na period pre 2014. godine. Stoga će kota nasipa biti viša u odnosu na kotu vode koja je bila prilikom tadašnjih majskih poplava, dok će nasip na desnoj obali biti sastavljen sa nadvišenjem koje je urađeno na pritoci Tamnave, reci Rasnici, kako bi se dobila tzv. zatvorena kaseta.
–Ovi radovi su od izuzetnog značaja za Koceljevu jer sem sanacije podiže se i stepen zaštite. Prilikom ovih radova biće urađena i dva cevasta propusta sa tzv. žabljim poklopcima, odnosno nepovratnim klapnama i nožice nasipa biće urađene od krupnog granulisanog kamena, što je predviđeno projektnom dokumentacijom - rekao je načelnik Odeljenja za privredu, poljoprivredu, saobraćaj i turizam Miodrag Tadić.
Prioritet je zaštita od poplava dok će pejzažno uređenje priobalnog pojasa, o kojem u lokalnoj samoupravi razmišljaju, sačekati još neko vreme.
–Svakako završetak ovog projekta će pomoći da Koceljeva bude zaštićena od poplava u narednom periodu, ali opština razmišlja o nekom pejzažnom uređenju i projektu koji bi definisao šetališnu i biciklističku stazu kao i druge sadržaje, jer na kraju krajeva osim funkcionalnosti, to bi bilo i estetski lepo - smatra Tadić.
Prošle godine urađeno je i čišćenje reke nizvodno od Koceljeve u dužini od jednog kilometra a u planu je nastavak ovih radova.

V. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa