30. novembar 2017.30. nov 2017.
ZANIMLjIVOST - ŽREB ZA MONDIJAL 2018

EH, KADA BI BILO OVAKO...

Žreb za Svetski fudbalski šampionat u Rusiji biće održan u petak. FIFA odredila pravila, sistem poludirigovanog žreba i napravila simulaciju u kojoj nas je sreća, baš pogledala
Prava mondijalska groznica počeće da nas “trese” tek negde u maju, u smiraj proleća kada jun nagovesti najveće i najpopularnije sportsko takmičenje na planeti (svaka čast Olimpijskim igrama, ali nema sporta koji ima veći društveni uticaj i emotivnu delovanje na pojedince i grupe). Ipak, prvi “nagoveštajni simptom” poklonici fudbala osetiće sutra (petak, 1. decembar) kada, od 16:00 u Kremlju startuje žreb grupa za Svetsko prvenstvo gde smo konačno dočekali, posle osam godina, da bude i ime Srbije u kuglicama. Svi prethodni neuspesi koštali su nas mesta u najslabijem, četvrtom šeširu, a prema pravilima FIFA, kao i svaki put, žreb će biti poludirigovan, odnosno, u istoj grupi, ne mogu biti više od dve reprezentacije iz Evrope, kao ni reprezentacije sa istog kontinenta od preostalih. Od kako su objavljeni rasporedi ekipa po šeširima, svi smo počeli da sklapamo najbolju grupu, odnosno najtežu za “orlove”, a posle simulacije žreba kojom je FIFA demonstrirala pravila, možemo samo poželeti da se simulacija ponovi i u realnom žrebu. Kompjuterski, dodeljena nam je grupa C sa: Poljskom, Kolumbijom i Iranom!!! Možda ne i najidealnija, ali svakako grupa protiv koje nijedan navijač nema ništa protiv.
U ostalim grupama simulacije nalaze se: Rusija, Švajcarska, Egipat, Australija (GRUPA A); Brazil, Kostarika, Hrvatska, Japan (GRUPA B); Portugal, J. Koreja, Španija, Senegal (GRUPA D); Belgija, Island, Peru, Panama (GRUPA E); Nemačka, Danska, Urugvaj, Nigerija (GRUPA F); Argentina, Maroko, Meksiko, Švedska (GRUPA G); Francuska, Tunis, S. Arabija, Engleska (GRUPA H).
Simulacija žreba je zanimljivost, a za poklonike teorije zavera odlična podloga za pronalaženje “tajnih šema”. Bilo kako bilo, sreća nas je, budimo realni, pogledala pri izvlačenju kvalifikacionih grupa za predstojeći Mondijal u Rusiji, inače je veliko pitanje da li bi smo se uopšte našli na sutrašnjem događaju, no niko ne može da nam oduzme nadu da će nas fortuna pratiti i u petak.

D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa