7. decembar 2017.7. dec 2017.
Krivina u ogledalu

Jedan obećava, drugi plagira

Bila jednom dva velika drugara. Iako im se životi u prošlosti nisu tako lako susretali, na kraju su se više nego skontali. Obojica su se „razočarali“ u priče kojima su pripadali, pa su se našli u novoj, zajedničkoj.
Jedan je mnogo pričao, stalno nešto obećavao, a drugi je bio neviđeno uspešni plagijator. Dok je prvi obećavao sve ono što ne može da ispuni, drugi je uz pomoć „kopi – pejsta“ dostigao neke inteligentne visine. Jedan je sticao moć, drugi se koristio o nju.

Ovaj prvi je pričao bajke. Kada god bi rekao „neću“, na kraju je uvek ispalo „hoću“. Umeo je da kaže i „biće“, ali se to nikada dogodilo nije.
Fukcionisali su bez problema, sve dok neki zli ljudi sa fantomkama na glavama nisu porušili neke uđerice. Onda je krenula lavina. Pojavila se tu i bivša žena ovog drugog, a ovaj prvi ga nije zaštitio kako je trebalo. Obećao je taj da će i da ga smeni, najkasnije tokom leta, ali ovaj „preživi“ još dva godišnja doba. Ovaj drugi se upleo ko Vulin u tetku. Te neki stanovi u Bugarskoj, te bije ženu, te organizovao rušenje u Savamali, a one privatizacije i plagijat na fakultetu polako su svi zaboravili.
Ni prvi se nije dao. Zamislio je da će potezom čarobnog štapića obezbediti svojim sunarodnicima jeftine stanove. Odredio je cenu od 380 evra po kvadratu. Prošlo je neko vreme, od tih stanova nije bilo ništa, ali im je cena u međuvremenu skočila. Sa 380 evra je otišla na 550. A, narod ćuti, srećan je, slabo pamti, neće da se seća.
Drugi je naprezao moždane vijuge da smisli nešto novo. Maštao je o metrou, izmeštanju autobuske i železničke stanice, visokim jarbolima, gradu na vodi... Čak je i kaldrmu falsifikovao poput diplome na FON. A, onda je pogledao malo oko sebe i tu na 90 kilometara od mesta gde živi, video je rešenje. Plagirao je model glasanja za projekte i predstavio ga kao svoj, prvi i jedini originalni. I prvi se oduševio, mada mu je malo smetalo što ne ume dobro da igra šah.
I tako, njih dvojica, ruku pod ruku nastavljaju da obećavaju i plagiraju. Više nije važno ni šta, ni gde, ni koliko. Imaju moć o kojoj mnogi maštaju. A, narod ko narod. Dok bude ovaca, biće i šišanja. Što bi taj isti narod rekao: Lažna obećanja i plagijatorski rad – dva brata.
Nenad Kulačin

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa